Supă de conopidă

1. Conopida se curăţă, se desface bucheţele şi se pune în apă cu sare, timp de o jumătate de oră. Între timp, se curăţă, se spală şi se taie ceapa peştişori. 2. Se toarnă într-o oală 1 l de apă şi se lasă să dea în clocot. Când fierbe, se adaugă conopida, bine clătită în […]

Supă ungurească

1. Se curăţă ceapa, se taie fâşii şi se căleşte în unt. Separat, se taie carnea de vită felii subţiri, mici şi egale şi se lasă să se rumenească cu ceapa. 2. E foarte important să se amestece continuu, ca să nu se prindă de oală. Se stinge cu supa de vită preaparată în prealabil. […]

Supă rădăuţeană

1. Se curăţă pieptul de pui de pieliţe, se spală şi se pune să fiarbă în 2 l de apă. Se adaugă un praf de sare. Când începe să fiarbă, se ia spuma pentru a se obţine o supă limpede. 2. Legumele se curăţă, se spală şi se pun întregi în supă. Se adaugă şi […]

Ciorbă de perişoare cu leuştean

1. Se curăţă zaravaturile, se spală şi se pun să fiarbă întregi în apă cu sare, ulei, piper boabe şi măcinat. Se lasă să fiarbă la aceeaşi temperatură de la început până la sfârşit, ca să nu scadă brusc. 2. Între timp, se pregăteşte carnea tocată de viţel, se amestecă cu orezul spălat în prealabil, […]

Ciorbă de fasole cu suc de roşii

1. Se alege şi se spală fasolea, apoi se lasă să stea în apă călduţă 3-4 ore. După ce s-a înmuiat, se scurge de prima apă şi se pune să fiarbă în 2 l de apă cu sare. Se lasă să clocotească 4-5 minute şi se scoate din zeamă. 2. Se procedează aşa de 3-4 […]

Supă-cremă de ţelină

1. Legumele se curăţă, se spală, se taie în sferturi şi se pun la fiert, pentru aproximativ o jumătate de oră. 2. Se scot legumele din apă, se scurg şi se trec prin sită sau se pasează ca pentru piure. Se pune piureul într-o oală şi, amestecând continuu, se încorporează zeama în care au fiert. […]

Ciorbă ţărănească

1. Se spală rasolul, se curăţă de pieliţe şi se pune să fiarbă în 2 l de apă cu sare şi ulei. 2. Se curăţă şi se spală legumele, apoi se pun să fiarbă în oală cu rasolul. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la aceeaşi temperatură, de la început până […]

Ciorbă rusească

1. Se curăţă morcovii, ceapa, dovleceii şi ardeii. Se spală şi se taie cubuleţe. Se pun în oala de 2 l cu puţin ulei, se înăbuşe câteva minute, apoi se adaugă apa călduţă. 2. Se presară sare şi puţin piper şi se lasă să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac. Roşiile se decojesc, […]

Supă-cremă de vară

1. Sfecla roşie se curăţă, se spală şi se pune să fiarbă separat în apă cu sare sau, dacă vi se pare mai uşor, se coace în cuptor. După ce s-a fiert, se scurge, se curăţă şi se taie cubuleţe. 2. Separat, se curăţă şi se spală ceapa, loboda roşie, ardeii, ţelina, pătrunjelul şi morcovii […]

Cremă de dovlecel cu borş

1. Se curăţă dovleceii, ceapa, cartofii şi ardeii şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi uleiul de măsline. Se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic. 2. După ce au fiert, se scot din zeamă, ceapa se aruncă, iar celelalte legume se pasează cu blenderul până se obţine un […]