Oricât de savuroasă ar fi o friptură de vită, gustul ei nu este unul desăvârșit dacă nu are alături și un pahar de vin roșu. De ce roșu și nu alb sau rose? Pentru că orice carne roșie se servește alături de un vin de aceeași culoare, nu pentru a se asorta, ci datorită faptului că vinurile roșii conțin tanin, care dă o savoare aparte cărnii roșii.

Poți să ne crezi pe cuvânt, pentru că am testat în numeroase rânduri gustul fripturii de vită  cu și fără vin roșu, iar în urma acestor experiențe, două vinuri ne-au atras atenția în mod deosebit.

Prin urmare, ne-am documentat mai aprofundat în privința lor, iar în cele ce urmează îți spunem ce am aflat.

Cervus Ceptrum de Ceptura

Primul vin de care vrem să vorbim este poate fi găsit sub denumirea CRAMA CEPTURA VIN ROȘU CERVUS CEPTURUM CABERNET SAUVIGNON 0.75L, evident fiind vorba de un Cabernet Savignon de la Crama Ceptura, obținut din struguri culeși la maturitate din podgoria Dealul Mare.

Cervus Ceptrum este o gamă de vinuri cu Denumire de Origine Controlată, iar în cazul de față vorbim de vin roșu demisec. Turnat în pahar, acesta are o culoare de un rubiniu intens cu nuanțe violacee, iar aroma predominantă este cea de stafide negre. În buchet se mai fac însă simțite arome ușoare de cedru, piele, tabac și violete, care te fac să devii nerăbdător să îl guști.

Încă de la prima sorbitură se distinge clar un gust de fructe de pădure combinat cu vanilie, ciocolată și stafide, totul într-o notă ușor picantă.

Conținutul moderat de tanini moi îl face ideal pentru friptura de vită fiind un vin relativ ușor, care se potrivește cu o carne nu foarte bogată în grăsimi.

Noi l-am savurat în compania unui mușchi de vită cu sos gorgonzola, dar la fel de bine poate fi servit alături de vânat sau de brânzeturi cu mucegai.

Rară Neagră de Purcari

Celălalt vin care ne-a gâdilat într-un mod plăcut papilele gustative alături de friptura de vită este PURCARI RARĂ NEAGRĂ DE PURCARI VIN ROȘU 0.75L.

De această dată este vorba de un vin sec, cu un conținut mai scăzut de zaharuri și ceva mai taninos, ceea ce îi conferă oarece greutate specifică vinurilor „negre”.

Culoarea este de un rubiniu închis cu tentă de rodie, iar aroma specifică amintește de ciocolată și prune uscate. Și în gust se simte o notă puternică de fructe uscate combinată cu vanilie, iar după înghițire, în postgust, se poate simți o notă fină de stejar.

Vinul provine din Republica Moldova, mai exact din regiunea viticolă Purcari, renumită pentru vinurile roșii produse aici. Nici Rara Neagră nu face excepție, fiind un vin care o obținut numeroase premii la concursuri internaționale.

Strugurii din care se obține sunt recoltați manual, iar cel mai tânăr vin este ținut la maturat cel puțin 6 luni.

Fiind un vin mai greu datorită conținutului ridicat de tanin, merge servit atât alături de o friptură simplă de vită, cât și de un preparat cu sosuri mai grase.

Este foarte important și modul în care servești cele două vinuri pe care ți le-am descris, pentru a te bucura din plin de savoarea lor.

Mai exact, vinurile acestea – ca toate vinurile roșii, în general – se servesc în pahare cu picior înalt, cu o cupă mare și o deschidere largă a gurii, pentru a simți mai bine buchetul. Paharul se umple până la nivelul la care cupa are diametrul maxim, iar vinul se lasă câteva minute să „respire” înainte de a fi degustat.

Mai trebuie să reții că vinul roșu nu se bea rece, fiind recomandat ca acesta să fie la temperatura camerei. În cazul celor două vinuri pe care ți le-am recomandat, temperatura ideală de servire este de 16-18 grade pentru Cervus Ceptrum și 18-20 de grade pentru Rara Neagră.

Sursa foto: Free Food Image on Unsplash