Probabil te-ai intrebat asta cand puneai faina in cosul de cumparaturi. Ce inseamna codul de pe ambalajul pungilor de faina si cum te ajut acel cod sa stii ce fel de faina sa alegi?

Aceasta alegere poate fi decisiva si iti poate conditiona reusitele in bucatarie, caci fiecare tip de faina are destinatia sa si ar fi bine sa tii cont de el.

Lucrurile sunt cat se poate de simple. Din punct de vedere nutritiv, cu cat faina este mai rafinata, mai procesata, deci mai slaba din punct de vedere nutritiv, cu atat codul de trei cifre de pe pachet este mai mic (tinde spre 000).

Faina 650

Astfel, faina cel mai putin procesata de pe piata romaneasca este faina 650.
Aceasta e mai inchisa la culoare si are si continutul cel mai mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului. Faina 650 foloseste cel mai bine la paine, pizza si alte produse de panificatie similare ca textura.

Faina 550

Urmatorul tip, faina 550, este ideal pentru produse de patiserie, foitaje si blaturi de tarta.

Faina 450

Mai greu de gasit in majoritatea supermarketurilor, faina 450 poate fi folosita la diverse preparate de patiserie, biscuiti, torturi si prajituri.

Faina 000

Cea mai fina, dar si cea mai rafinata dintre toate tipurile, faina 000 este excelenta pentru deserturi fine si pufoase, creme si alte preparate delicate. Faina 000 are cel mai mic continut de proteine.

E bine de stiut insa ca pentru albirea tipurilor de faina 450 si 000 e folosit clorul.

Daca pana acum nu stiai aceste informatii si nu stiai nici cum sa alegi faina in functie de preparatul pe care urma sa il gatesti, e foarte probabil ca esecurile culinare din trecut (pe care pe toti le avem!), sa fie rezultatul unei alegeri nepotrivite de acest tip.