Sursa foto: Freepik

Jocurile și jucăriile nu reprezintă doar o modalitate de a-i ține ocupați și de a-i distra pe copii. Dimpotrivă, acestea au un rol foarte important în dezvoltarea acestora, inclusiv atunci când vine vorba de dobândirea și educarea abilităților de comunicare. În acest articol îți vom spune de ce abilități au nevoie copiii pentru a comunica și cum îi ajută jocurile și jucăriile să și le dezvolte. 

Ce presupune comunicarea 

Comunicarea este de 2 feluri: verbală și nonverbală. Prima se referă la modul în care comunicăm prin cuvinte (inclusiv tonul vocii), iar cea de-a doua la gesturi, expresii faciale, tonul vocii, contactul vizual și limbajul corpului.[2] Pentru a putea comunica, copiii trebuie să poată:

  • Înțelege ce le spun oamenii; 
  • Folosi cuvinte și propoziții pentru a se exprima;
  • Vorbi clar; 
  • Înțelege și folosi limbajul corpului; 
  • Purta o conversație.

Pentru a putea face toate acestea, este necesar ca ei să-și dezvolte abilitățile cognitive, psihosociale, emoționale și lingvistice, iar jocurile și jucăriile pot contribui foarte mult la asta.[2][1]

Cum îi ajută jocurile și jucăriile pe copii să-și dezvolte abilitățile de comunicare 

Jucându-se, cei mici învață foarte multe lucruri, inclusiv cum să comunice și să interacționeze cu ceilalți. Alegând diverse jucării interactive pentru copii sau jocuri de rol, de exemplu, îți ajuți pe cei mici mai mult decât ai bănui. 

Să luăm, de exemplu, abilitățile cognitive. Le permit copiilor să învețe lucruri noi, să gândească, să înțeleagă ceea ce văd și aud și să rezolve probleme simple. Jocul contribuie la dezvoltarea acestora, întărește memoria, îi ajută pe cei mici să înțeleagă relația cauză-efect, să exploreze lumea și rolul lor în ea, să-și dezvolte creativitatea și imaginația.[3][1]

Referitor la abilitățile psiho-sociale și emoționale, cercetările au arătat că atunci când copiii se angajează în forme complexe de jocuri sociodramatice au abilități sociale mai bune, mai multă empatie, mai multă imaginație și o capacitate mai ridicată de a înțelege lucrurile și de a-și controla emoțiile.[1] 

Ce înseamnă asta atunci când vine vorba de dezvoltarea comunicării? Ei bine, prin joc, cei mici vor înțelege mai ușor și mai bine ce așteptări și reguli are societatea, vor învăța să-și înțeleagă, gestioneze și exprime emoțiile, dar și să asculte, ceea ce este foarte important atunci când vrei să comunici cu alte persoane.[3] Vor mai învăța să se salute, să se prezinte, să participe la o activitate de grup, să respecte oamenii din jur, să-și aștepte rândul, și să-și apere drepturile în fața celorlalți.

Iar dacă ne vorbim despre efectul jocurilor și jucăriilor asupra dezvoltării limbajului, acestea sunt enorme. Practic, procesul de învățare a vorbirii începe din momentul în care se nasc și continuă pe măsură ce cresc. Pentru a-și putea dezvolta limbajul, ei trebuie să învețe anumite concepte, simboluri și obiecte și, mai ales, să știe să le utilizeze corect. Prin joc, ei pot face acest lucru mai eficient și mai rapid.[1]

De ce este comunicarea importantă pentru copii 

Ca și noi, copiii își folosesc abilitățile de comunicare în fiecare zi pentru a-și exprima sentimentele și a interacționa cu alte persoane; mai întâi cu membrii familiei și, pe măsură ce cresc, cu colegii de grădiniță și școală, educatorii și profesorii. În viitor, le vor folosi în viața profesională, în relațiile cu superiorii și colegii de serviciu. Tocmai de aceea este atât de important să îl ajutăm să și le dezvolte. 

Jocurile și jucăriile reprezintă instrumente deosebit de utile atunci când vine vorba de dezvoltarea abilităților cognitive, emoționale, sociale și lingvistice de care copiii au nevoie pentru a putea comunica. Încurajează-ți copilul să se joace, având grijă să alegi jucării și activități potrivite pentru vârsta și nivelul său de dezvoltare, și nu uita că aceștia învață cel mai repede imitându-i pe cei din jur. 

Surse de referință: 

  1. Cetin Dag, Nevin. “Children’s Only Profession: Playing with Toys.” Northern Clinics of Istanbul, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8430366/, 10.14744/nci.2020.48243. Accessed 22 July 2022.
  2. “Cum Să Comunici Eficient Cu Copilul Tău.” Unicef.org, 2022, www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cum-s%C4%83-comunici-eficient-cu-copilul-t%C4%83u. Accessed 22 July 2022.
  3. Lissienko, Katherine. “Communication: What’s Involved?” KidsHealth NZ, 13 Sept. 2011, www.kidshealth.org.nz/communication-whats-involved. Accessed 22 July 2022.
  4. Zapata, Kimberly. “The Importance of Play: How Kids Learn by Having Fun.” Healthline, Healthline Media, 28 Sept. 2020, www.healthline.com/health/the-importance-of-play. Accessed 22 July 2022.