Oul este unul dintre cele mai folosite alimente în bucătărie. Acesta poate fi preparat și consumat individual. În plus, ouăle sunt folosite în cadrul multor rețete.

Fie că vorbim de ciorbe, feluri principale sau deserturi, oul este unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătărie.

Cum se păstrează ouăle?

Chiar dacă sunt foarte folosite în bucătărie, încă sunt mulți oameni care nu știu care este cea mai bună metodă de păstrare a ouălor. De multe ori suntem tentați să le păstrăm într-un suport special din frigider sau tot felul de recipiente speciale pentru ouă. Adevărul este că cel mai bine ouăle se păstrează în cartonul inițial în care au fost comercializate. 

De cele mai multe ori, în special în supermarketurile mari precum Carrefour, Kaufland sau Lidl, ouăle sunt comercializate în cutii speciale de carton. Dacă vrei să fii mereu la curent cu promoțiile la ouă sau alte produse alimentare, accesează catalog Lidl online.

Acestea sunt de dimensiuni diferite, de 4, 6, 10, 20 sau 30 de bucăți. Indiferent de cantitatea selectată, este recomandat ca ouăle să fie păstrate în același ambalaj.

Cealaltă dilemă este locul de depozitare. Ideal este ca ouăle să fie păstrate la o temperatură constantă sub 20 de grade. De aceea majoritatea oamenilor aleg să le depoziteze în frigider. 

Cum se gătesc ouăle?

Cele mai des întâlnite metode sunt fierberea și prăjirea. În cazul fierberii contează doar durata pentru a stabili dacă vrei gălbenușul moale sau nu. Este important să adaugi ouăle în apă încă de la început și ca aceasta să le acopere cu cel puțin 2 centimetri. Nu adăuga ouăle direct în apa clocotită. Imediat ce apa începe să fiarbă, dă focul la minim. Pentru ca gălbenușul să aibă o consistență moale, durata fierberii ar trebui să fie de aproximativ 2-3 minute. Dacă preferi ca gălbenușul să fie tare, lasă ouăle la fiert cel puțin 10 minute. 

Nu uita ca imediat după ce ai luat ouăle de pe foc să le treci printr-un jet de apă rece. Astfel vei opri procesul de fierbere. 

Cele mai multe greșeli se fac însă în cazul celei de-a metode, prăjirea. Majoritatea dintre noi am prăjit cel puțin o dată ouă. Și cu siguranță că majoritatea am făcut-o greșit. Cei mai mulți oameni prăjesc ouăle în baie de ulei, iar astfel preparatul final va fi uns. 

Trebuie să încerci însă cel puțin o dată și metoda noastră. Ia o tigaie curată și pune 2,3 stropi de ulei (poate fi de măsline sau de floarea soarelui), atât. Uleiul nu este necesar să acopere tot fundul tigăii, dimpotrivă. Cantitatea acestuia trebuie să fie cât mai puțină, strict cât oul să nu se prindă de fund. Sparge ouăle în tigaia încinsă și apoi pune capacul. Prin punerea capacului asigurăm o circulație internă a aburului, pentru ca și gălbenușul să se gătească. Timpul de gătire îl stabilim în funcție de consistența pe care dorim să o aibă gălbenușul. Dacă dorim ca acesta să fie moale, durata va fi de doar 1-2 minute maxim. În cazul în care preferăm un gălbenuș tare, timpul de gătire va crește cu câteva minute. Verifică consistența prin îndepărtarea capacului și oprește gătirea oricând dorești. 

Prin această metodă vei scăpa de ouăle unse, iar uleiul încins nu va mai stropi în toată bucătăria.