Românii sunt mari amatori de carne de porc, și nu îți spunem nicio noutate. Cârnații, ceafa la grătar sau la ceaun, slănina cu boia sau în saramură sunt preparate delicioase, cărora cu greu le poți rezista.

Oamenii au căutat mereu acele metode prin care să păstreze în bune condiții carnea de porc, pe o perioadă cât mai îndelungată. Și, deși nu negăm faptul că în congelator se păstrează foarte bine, există și metode mai prietenoase cu mediul prin care poți face asta. Și, în plus, carnea sau preparatele din carne de porc păstrate în acest fel au și un gust aparte, despre care nu trebuie să îți mai spunem multe, nu?

Afumătoarea și garnița cu untură au fost și sunt preferatele celor mai mulți dintre români, dar mai sunt și alte metode de a păstra în bune condiții anumite produse din carne de porc. Să vedem ce putem să îți spunem despre ele, și la final, suntem curioși care dintre acestea ți-a atras atenția.

Saramura

Este o metodă care nu dă greș, cu condiția să știi să o faci așa cum trebuie. Nu este suficient să știi să prepari o soluție salină simplă, ai nevoie de una care să dea gustul delicios al cărnii. Avem pentru tine o rețetă care să nu dea greș. La un litru de apă ai nevoie de 150 de grame de sare, cam 5 sau 6 căței de usturoi tăiați felii, o crenguță de cimbru uscat, o lingură de piper boabe, câteva boabe de enibahar și vreo 2 frunze de dafin proaspete. Pune acest amestec la foc, adu-l la punctual de fierbere si apoi stinge aragazul. Zeama rezultată o lași să se răcească, timp în care te ocupi de carne. În mai multe recipiente așezi bucățile de carne pe care vrei să le păstrezi la saramură. Poți folosi slănină, mușchi, ciolan sau pulpă, sau orice altceva. După ce s-a răcit lichidul, îl torni peste recipientele în care se află carnea, iar deasupra ”sigilezi” cu un tocător de lemn, peste care pui o greutate care să țină carnea sub lichid. Cam la două zile vei schimba bucățile de carne de porc între ele, în sensul că acelea de deasupra le treci la fundul recipientului și invers. Este nevoie cam de două săptămâni pentru ca întreg procesul de sărare să se încheie. Tot ce îți mai rămâne este să speli de sare bucățile de carne – folosește apă rece, și nu caldă, după care ar fi bine să le agăți măcar o zi într-un loc bine ventilat. Pentru a le consuma, îți recomandăm însă să le gătești sau să le duci înainte la o afumătoare.

Carne la garniță

Este una dintre cele mai apreciate metode de a conserva carnea, una care dă un gust foarte bun preparatelor la care este mai apoi folosită. De regulă în acest caz se folosește carne de lucru sau cârnați, iar prăjirea se face în untură. Taie totul în bucăți nici prea mari, nici prea mici, după care le poți pune într-o garnita emailata. Este vorba despre este un recipient cu capac potrivit pentru a depozita untura sau pentru păstrarea și conservarea cărnii. Pentru a se păstra mai bine, se depozitează într-un loc ferit de soare și de căldură excesivă.

Afumarea cărnii, preferata multor români

Despre cele două metode despre care ți-am amintit mai sus, mai vrem să îți spunem că pot realizate ușor chiar și atunci când locuiești la bloc. În schimb, dacă locuiești la curte și ai suficient spațiu, îți poți amenaja și o afumătoare, nu doar o grădină de legume. Dacă ți se pare prea mult, sau vrei să afumi niște carne sau cârnați de porc și locuiești la bloc, atunci găsește și tu vreo cunoștință, rudă sau prieten care să aibă un astfel de spațiu, pentru că se merită să îl folosești din plin. Există două tipuri de afumare, la rece sau la cald, iar în rândurile următoare vom încerca să îți explicăm pe înțelesul tău în ce constă fiecare dintre ele.

Afumarea la rece

În cazul afumării la rece a cărnii, a slăninei sau a diferitelor preparate din carne de porc, se va abate doar fumul și deloc dogoarea focului. Afumătoarea poate fi făcută chiar și într-un un butoi de tablă, într-un loc ferit de ploaie. La o distanță de mai bine de un metru deasupra afumătorii trebuie să agăți carnea, slănina, cârnații sau orice altceva vrei tu. Focul trebuie să ardă mocnit și să ai grijă să nu facă flacără mare. Drept combustibil vei folosi rumeguș de prun, cireș sau fag – care vor da o aromă deosebită cărnii tale, știuleți de porumb, coarde de viță de vie, frunze un pic umede. Pentru o afumare la rece corectă, este nevoie de cel puțin trei zile de muncă, dar rezultatul final va fi unul cu adevărat delicios.

Afumarea la cald

Spre deosebire de afumarea la rece, cea la cald are un mare avantaj, cel al rapidității. La doar câteva ore după ce ai afumat carnea, slănina sau cârnații, poți consuma produsele liniștită. Din păcate, există și un dezavantaj, și anume că produsele afumate la cald nu rezistă decât maxim o lună înainte de a se altera, așa că trebui să le consumi destul de repede. Și încă un amănunt: afumarea la cald se face în spații închise, unde temperatura trebuie să fie mai mare de 30 de grade Celsius. 

După cum vezi, există destul de multe metode de a păstra carnea de porc timp îndelungat, fără a apela la congelator sau ladă frigorifică. Produsele preparate așa sunt mult mai delicioase și nu ai cum să le reziști!