Gutuile bine coapte trebuie sa fie aurii si tari, fara pete sau mucegaiuri. Cu cât sunt mai coapte si mai parfumate, cu atât au mai putin puf. Pastrate in locurile reci si intunecoase din casa, invelite in hârtie cerata, gutuile pot rezista doua, trei luni. Gutuile mai putin coapte se pastreaza la fereastra, intr-o camera racoroasa, câteva saptamâni, timp in care ele vor continua sa se coaca.

Gutuile sunt fructe versatile care pot fi pastrate sub diverse forme. Poti face dulceata, peltea fina sau marmelada. Le poti congela taiate felii si stropite cu zeama de lamâie. Pelteaua si dulceata merg de minune la prajituri si cornulete. Gutuile congelate se potrivesc cu mâncarurile grase din carne de porc. Nectarul de gutui bine fiert, poate fi pastrat in borcane inchise ermetic.

Benefice pentru sanatate

Crude, coapte, uscate sau fierte, gutuile isi pastreaza proprietatile atât de laudate inca din vremurile antice. Grecii le considerau fructe magice, iar specialistii de azi confirma ca au puteri de leac asupra unui numar mare de boli. Consumul frecvent de gutui este benefic persoanelor care sufera de boli cardiace, pulmonare si hepatice.

Datorita vitaminelor A, B, C si PP, precum si a sarurilor minerale, intaresc sistemul imunitar si combat anemia. Sunt adevarate “pansamente” pentru durerile de stomac, ajuta pancreasul si impiedica inmultirea celulelor canceroase.

Sursa foto: Pixabay