La masa de Paste, carnea de miel este vedeta, asa ca alegerea ei este una importanta pentru gospodine. Iata la ce trebuie sa fii atenta atunci cand o cumperi.

Stampila

Cel mai important criteriu este acela al autenticitatii. Acesta este dat de stampila Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, fiind garantia faptului ca ceea ce cumperi provine de la un animal sanatos. Asadar, carnea pe care o alegi trebuie sa fie marcata cu o stampila rotunda, cu tus alimentar persistent. Stampilele aplicate de producatorii particulari trebuie însotite de certificatul sanitar-veterinar cu mentiunea “bun de consum”.

Greutatea

Nutritionistii atentioneaza sa se cumpere miei cu greutatea de peste 10 kilograme. Daca e mai mic, carnea contine o cantitate mare de colagen, ceea ce o face greu de digerat. Mielul ideal pentru consum are o greutate de 12-14 kilograme.

Aspectul pe care îl are carnea de miel

Exista temerea de a nu se confunda carnea de miel cu cea a altor animale, mai putin comestibile. Pentru a nu pica într-o astfel de capcana, trebuie sa stii urmatoarele: ovinele au dinti incisivi numai pe maxilarul inferior, iar membrele anterioare si posterioare se termina în copite bifurcate. Cel mai sigur este ca la achizitionare, animalul sa aiba capul atasat de carcasa, la fel si portiunea terminala a unui membru. Totodata, carnea trebuie sa aiba o textura elastica, adica atunci cand o apesi cu degetul sa revina la forma initiala imediat.

Ştiai că…

… 100 g carne de miel are 200-300 de calorii? Carnea de miel se pare ca are mai putin colesterol decat carnea de pui si este o sursa importanta de proteine, vitamine B si minerale (fier si zinc).

… produsele rezultate din prepararea superficiala a mielului sau organele pastrate necorespunzator pot produce boli de genul toxoplasmozei?

… pentru a calcula timpul necesar frigerii la cuptor a carnii de miel, se socoteste cate 50 de minute pentru o cantitate de 450 g de carne?

Sursa foto: 123rf