Esti mare fan al branzeturilor? Atunci sigur apreciezi parmezanul si l-ai vrea in fiecare preparat, chit ca doar razi putin deasupra, pentru aroma. Totodata, probabil stii si ca specialitatile maturate au preturi piperate si nu sunt tocmai accesibile. Daca tot dai banii, n-ai vrea sa stii ca iei ce e mai bun? Dar cum stii care e parmezanul autentic? Ei bine, exista cateva indicii care nu dau gres niciodata:

Imitatii, Grana Padano, Pecorino si parmezanul autentic

De multe ori, cand vrei sa cumperi parmezan, te poti insela, cumparand imitatii sau branzeturi similare. Nu vei intalni denumirea de “parmezan” asociata cu aceste branzeturi, insa intreaga prezentare imita parmezanul si te poate induce usor in eroare.
Un exemplu de denumire pe care l-ar putea purta un astfel de produs este “branza tare” sau “specialitate branza tare”.
Un alt produs foarte similar parmezanului este Grana Padano, o marca inregistrata foarte populara, adesea mai putin maturata si cu o aroma mai slaba decat Parmigiano Reggiano (parmezanul autentic).

Si Pecorino este un branzet similar cu parmezanul, are o aroma similara insa, la fel ca Grana Padano, Pecorino este mai putin maturat. Pecorino este folosit in mod traditional in reteta originala de paste Carbonara.

Cum identifici parmezanul autentic

Cel mai sigur mod de a stii ca branza pe care o cumperi este cu adevarat parmezan este sa verifici partea exterioara a triunghiului. Aceasta trebuie sa aiba un strat de ceara, in care sa fie destul de clar stantat “Parmigiano Reggiano” (vezi poza articolului).
Daca produsul pe care vrei sa-l cumperi are acest marcaj, poti fi sigur ca este autentic, deoarece marca inregistrata nu permite folosirea denumirii de producatori care nu prepara branza dupa reteta consacrata.
Evita parmezanul ras, deoarece nu doar ca nu poti fi sigur de autenticitatea acestuia, dar odata ras, i se si diminueaza din aroma si prospetime. Un preparat va fi mereu mai gustos daca ii adaugi parmezan proaspat ras.

Cum identifici cea mai buna bucata de parmezan

Chiar si mai multe bucati de Parmigiano Reggiano pot fi diferite intre ele, iar maturarea joaca un rol important in clasificarea lor. Astfel, incearca sa alegi o bucata de parmezan cu cat mai multe cristale albe pe suprafata lui, caci acesta este mai maturat, deci mai aromat si mai sfaramicios, exact cum iti doresti sa fie parmezanul.