Indiferent daca le cumperi din supermarket sau de la piata, desi in mod cert de la piata este de preferat, iata un mic ghid care iti poate fi de folos atunci cand alegi legumele.

La ce trebuie sa fii atent cand alegi legumele

Sparanghel

Cand cumperi sparanghel, ai grija ca varfurile sa fie indesate, tijele sa fie colorate verde intens si sa fie netede la atingere. Partea comestibila ar trebui sa fie cat mai mare, deci cea lemnoasa, de la baza, cat mai mica.
Evita sparanghelul cu varfurile deschise, ce pot avea si urme de mucegai deseori. Evita de asemenea si consistenta nisipoasa.

Sfecla

La cumpararea sfeclei ai grija ca varful, radacina, sa fie alungita si subtire. In ceea ce priveste culoarea, sfecla trebuie sa fie intens colorata, iar suprafata ei trebuie sa fie neteda. Nu cumpara sfecla daca are aspect vestejit.

Morcovi

Pentru a fi numai buni de cumparat, morcovii trebuie sa fie tari la atingere, sa aiba un colorit intens, iar tulpina, daca e atasata, trebuie sa fie cat mai verde. Evita morcovii ce au frunzele pleostite, sunt foarte flexibili sau, chiar mai rau, au zone putrezite.

Porumb

Cand cumperi porumb, acorda o deosebita atentie cojilor, dar si stiuletelui.  Cojile trebuie sa fie verzi, suculente, matasea porumbului trebuie sa nu para afectata de viermi, iar cotorul trebuie sa fie grosut, dar nu foarte matur.

Vinete

In privinta vinetelor, lucrurile sunt destul de simple: o vanata buna este ferma la atingere, coapta de jur imprejur, deci are o culoare uniforma. Evita vinetele moi si pe cele cu pete maronii.

Ceapa verde

Alege intotdeauna ceapa verde cu radacina cat mai aspectuoasa. Frunzele trebuie sa fie verzi si sanatoase pe o lungime cat mai mare. Cu cat zona verde intens e mai mica, cu atat ceapa verde este mai veche.

Pastarnac

Cand alegi pastarnacul, nu lua bucati de dimensiuni mari. Sunt de preferat radacinile mici sau medii, ferme si neofilite.

Cartofi

Cartofii buni de cumparat sunt si ei fermi la atingere, fara pete negre si suficient de copti. Evita cartofii verzi, pe cei moi sau foarte porosi.

Rubarba

Frunzele de rubarba trebuie sa fie verzi si proaspete, in timp ce tulpina trebuie sa fie roz-rosiatica, dar nu foarte groasa.

Dovlecei

Alege dovleceii cu coaja cea mai lucioasa, cu un colorit uniform si cat mai fermi. Ca si consistenta, dovleceii perfecti nu sunt foarte tari la atingere, dar nici moi.

Mazare (pastai)

Pastaile de mazare cu un aspect proaspat, viu colorat, sunt dele de dorit. Evita pastaile batrane, ofilite, prea groase sau prea dure la atingere.

Broccoli

Cand cumperi broccoli, tine cont ca acesta trebuie sa aiba inflorescentele cat mai compacte, de culoare verde inchis. Ca si in cazul celorlalte legume, nuantele galbui sunt de evitat, la fel si tulpinile prea groase si buchetelele distantate unele de altele sau prea imbibate cu apa.

Varza

Cand alegi varza, mai ales cea pentru murat, ai grija sa fie cat mai indesata, cu cotoare tari. Ca si greutate, varza trebuie sa fie mai grea decat pare. Poate sa nu fie perfect verde, insa cele decolorate sau vestejite sunt de evitat.

Conopida

La fel ca si in cazul broccoliului, conopida trebuie sa aiba inflorescentele cat mai compacte, de o culoare alb-laptoasa, iar frunzele ce o inconjoara e preferabil sa fie cat mai verzi.

Andive

Alege andivele cu o consistenta cat mai proaspata, usor crocanta si frunzele din exterior cat mai verzi.

Castraveti

Alegerea castravetilor e probabil foarte usoara pentru multi: nu trebuie sa fie galbui, moi sau prea mari in diametru. Castravetii tari, cu un colorit intens sunt de preferat.

Ciuperci

Cand cumperi ciupercile, tine cont ca palaria lor trebuie sa aiba o culoare uniforma si sa fie inchisa in jurul tulpinii. Ciupercile cu palariile departate de tulpina si cele decolorate sunt de evitat.

Ceapa

Evita ceapa foarte stravezie si cu un aspect usor poros, caci de regula inseamna ca e degerata. Alege in schimb ceapa cat mai tare, cu foi multe, dar care se desprind relativ usor.

Ardei

Culori intense, aspect lucios si ferm: aceste calitati sunt de dorit atunci cand cumperi ardeii. Daca iti par prea usori in mana, sunt moi, ofiliti sau gauriti, nu ii cumpara.

Ridichi

Ridichile perfecte au maxim 2-3 cm in diametru, sunt cat mai rotunde, ferme si de o culoare rosu intens.

Rosii

Cand alegi rosiile, cauta-le pe cele cu coaja intacta si ferma, intens colorate. Un mod de a-ti da seama daca rosiile au totusi gust, caci de multe ori arata bine, insa fara a avea gust, este sa mirosi frunzele, daca le au atasate. Daca simti un miros bogat si puternic de rosie, de cele mai multe ori au si gust, deci sunt numai bune de cumparat. Acest truc e valabil si in cazul ardeilor.

Dovleac

Cumpara dovleacul cat mai tare, ferm si fara gauri sau puncte de culori inchise. Usoare decolorari ale cojii nu reprezinta o problema.

Verdeturi

In privinta verdeturilor, indiferent ca vorbim de spanac, leurda, salata, stevie sau chiar patrunjel, leustean, busuioc, regulile sunt destul de simple. Frunzele trebuie sa fie cat mai verzi, fara zone afectate, si cat mai ferme. Daca sunt ingalbenite si ofilite, evitati-le.