Simpaticul chef pe care il puteti vedea saptamanal in emisiunea “Arena Bucatarilor”, la Kanal D, povesteste despre ce l-a ajutat sa devina specialistul de astazi, care sunt proiectele sociale pe care le consider importante si ne-a dezvaluit din secretele sale in bucatarie.

Ce a contat semnificativ in formarea dv. personala si profesionala?

Semnificativi au fost oamenii pe care i-am intalnit. Energia lor pozitiva si incarcatura lor emotionala s-au rasfrant si asupra-mi. Acum, cand ma uit inapoi, imi dau seama ca multe lucruri pe care le-am facut mai tarziu au fost datorita lor! Stiinte Politico-Administrative, specializari, altele decat campul gastronomic, etc… Faptul ca 15 ani din viata mea au fost ani in care am lucrat la Ministerul Afacerilor Externe a contat extrem de mult. Se simte in conduita si o simt asta interlocutorii mei, subalternii si colaboratorii.

Cand ati inceput cariera in domeniul culinar?

Inceputurile mele in viata sunt legate de Marea Neagra. Orasul copilariei mele este Mangalia. La varsta de 15 ani am inceput sa fac practica pe litoral, devind apoi ajutor de bucatar la un restaurant din statiunea Venus. Primul loc de munca in adevaratul sens al cuvantului a fost cel de la “Locul cu pauni” din Neptun-Olimp, una dintre vilele de protocol si locul unde se intalneau la masa membrii ai Ministerul Apararii Nationale si ai cabinetului Presedintiei, impreuna cu toti diplomatii straini. Dupa 3 ani am fost recrutat in armata, unde am invatat multe lucruri esentiale pentru reusita, desi experienta mea in cadrul armatei a fost diferita de cea a colegilor mei de regiment.

Cum a fost trecerea la lucrul in mediul diplomatic?

Nu a fost atat o trecere, cat un inceput. Am avut sansa sa imi incep cariera in inima diplomatiei romane si sa ma obisnuiesc repede cu aceasta lume si sa o vad ca pe un mediu de lucru firesc. De aici a fost doar un pas pana la plecarea mea peste hotare la diferite ambasade si misiuni consulare.

Cand va ganditi la experientele incredibile, care sunt primele care va vin in minte?

Imi vin in minte lucrul cu copiii si tinerii. Am inceput aceasta aventura alaturi de ei, inca din perioada in care locuiam in America, la scoala fiicei mele. Aveam de ales intre a-i plati cursurile sau a face ceva in folosul scolii. Am ales a doua varianta. Mergeam o data pe luna la cantina scolii, cu un meniu gandit special pentru copii. Nu erau sfatuiti de nimeni cum sa se hraneasca sanatos, asa ca am decis sa ma implic. Asa a aparut in viata mea conceptul de slow food. Am continuat aceasta misiune, de a invatacopiii despre mancarea sanatoasa si la revenirea in tara. Atelierele pe care le fac si astazi alaturi de ei, in Proiectul “Sanatatea incepe din farfurie”. Experienta mea profesionala m-a pus fata in fata cu nevoia de a da tarii profesionisti. Diferitele mele proiecte ma poarta prin scolile din intreaga tara si imi dau sansa sa cunosc tineri minunati si sa pot schimba ceva in viata fiecaruia dintre ei.

Emisiunea “Arena bucatarilor” (difuzata in fiecare sambata la Kanal D, de la ora 11.00) este o provocare pe care v-ati dorit-o sau v-a surprins si pe dv.?

Cred ca a fost o urmare fireasca a tuturor proiectelor in care am fost implicat de la revenirea mea in tara. La inceput a fost “Euforia Cuisine”, unde am fost coprezentator, alaturi de alti doi oameni minunati din industrie, urmata de “Duelul Bucatarilor”, unde am participat ca membru al juriului intr-un concurs de gastronomie filmat. Acest concurs televizat, de dimensiuni reduse, intre doar doua restaurante, s-a transformat apoi intr-o competitie la nivel national. Asa a aparut, in 2010 “Arena Bucatarilor”. Din acest proiect am fost parte inca de la inceput si iata-ne, 5 ani mai tarziu, cum impartasim din experienta acestei competitii, cu pasionatii de gastronomie din toata tara.

Care este acum marea dv. satisfactie?

Ca partenerii mei ma cauta pentru ceea ce sunt, nu pentru faptul ca am aparut la televizor. Ca sunt un exemplu pentru multi tineri, ca munca nu inseamna doar timp ocupat. Ca poti avea nenumarate satisfactii dintr-o meserie, inca prea putin inteleasa si deslusita la noi. Profesional, cred ca acum este momentul ca breasla Chef-ilor sa creasca exponential. E nevoie de unitate intr-o tara care are nevoie de profesionisti uniti si inteligenti.

Acasa, ce le place sotiei si fetelor dv. sa le gatiti?

Aici e aici. Gatesc rar acasa, insa atunci cand se intampla fac absolut orice. Fetele mele sunt amatoare de paste. Paste in orice mod!

Povesteati ca fiicele dv. au inclinatii spre arta, pictura, respectiv dans. Le-ati vedea ajutandu-va in unele proiecte speciale?

Bianca ma ajuta deja in proiectele pentru copii. Le vad langa mine, mai ales ca puterea exemplului trebuie sa vina in societate, de acolo unde exista deja experienta.

Ce nu stiu oamenii despre dv., dar v-ar placea sa stie?

Cred ca publicul ma stie destul de mult. Nu sunt o persoana de cancan si asta ma bucura enorm!

Ce model de meniu vi se pare irezistibil?

Iubesc destul de mult ingredientele deosebite. As putea incerca foaie gras, un muschi de vita cu ciocolata…

Ce sfaturi le-ati da gazdelor pentru a-si impresiona oaspetii la petreceri?

Oaspetii sunt impresionati de atitudinea gazdelor!

Care este marea dv. Dorinta profesionala la momentul actual?

Personal mi-as dori o strategie nationala de dezvoltare si de sustinere a turismului.

Din secretele lui Chef Cezar

Pentru friptura

“Nu folosesc sare la prepararea carnii, decat la final.”

Pentru peste

“Nu folosesc piper la prepararea pestelui, iar la pestele umplut folosesc frunze de lamaie si niciodata lamaia ca atare.”

Muzica clasica

“Ascult Pavarotti cat de mult pot!”