Rosiile sunt vedetele verii. Dulci si zemoase, ele completeaza orice meniu cu gustul lor proaspat si deosebit. In lume exista aproape 10.000 de tipuri de rosii, acestea fiind de diferite culori, forme si marimi. Exista rosii cat o cireasa, dar si rosii care depasesc singure un kilogram, rosii lunguiete sau rotunde, de culoare roz, rosu, galben, mov sau portocaliu si lista poate continua. Si la noi pe piata se gasesc multe din sortimentele enumerate. Tu pe care le preferi?

Rosiile rotunde Sunt cel mai des intalnite pe piata, acestea gasindu-se tot timpul anului, mai ales ca se cultiva in sere. Sunt rosii de dimensiuni medii spre mari, de culoare rosie, insa gustul lor, in afara sezonului, nu se compara cu cel al rosiilor de gradina. Sunt potrivite pentru salate si mai putin pentru gatit.

Rosiile “pruna” Au putine seminte si multa pulpa. Dimensiunea lor e medie, iar culoarea poate varia: rosu, galben sau portocaliu. Cunoscute sub denumirea de rosii “Roma”, sunt foarte bune pentru preparate cu diverse umpluturi, deoarece au peretii grosi si carnosi.

Rosiile “cirese” Acestea seamana foarte mult cu ciresele si se gasesc intr-o mare varietate de forme si culori. Pot fi perfect rotunde, alungite, de culoare rosie, galbena sau neagra-vinetie. Sunt dulci, insa au mai putine calorii decat cele rotunde, ca atare sunt ideale pentru prepararea salatelor, si nu numai.

Rosiile de dimensiuni mari Rosiile mari si carnoase sunt de obicei rosii de gradina. Si culorile acestora pot varia, fiind de la rosu inchis pana la galben sau portocaliu ori chiar verde. Fiind mari si carnoase, aceste rosii sunt si zemoase, deci sunt ideale pentru salatele de vara, dar si pentru preparatele italienesti gen bruschete.

Stiai ca…

… in lumea stiintei rosia este un fruct, insa, legal, rosia este considerata o leguma?

… rosiile sunt originare din Mexic, de unde au ajuns in Spania, prin anul 1500?

… inainte de a fi descoperite pentru consum, rosiile erau considerate otravitoare, asadar erau folosite doar ca plante decorative?

… o rosie de marime medie contine aproximativ 25 de calorii si doar 2 g de grasime?