În vacanța de vară, pe lângă joacă, mers la mare și la munte, fă loc și cărților în viața copilului tău! Este fix perioada potrivită pentru a citi și a descoperi noi lumi fascinante în cărți care-i plac, nu cele plictisitoare, recomandate de la școală.

Există cărți pe care toți copiii ar trebui să le citească. Sunt cărți care au trecut testul timpului, fie datorită învățăturilor lor magnifice și valorilor pe care le transmit, fie datorită modului în care sunt scrise, astfel încât să poată fi aplicate în orice context și timp. Urmărește selecția de mai jos și alege de pe colectii.libertatea cărți potrivite pentru copilul sau copiii tăi, în funcție de vârstă. Astfel, te poți asigura că și în perioada verii va citi și-și va îmbogăți și mai mult vocabularul.

Cărți pentru copii de la 3 la 5 ani

La aceste vârste copilul este familiarizat cu lectura dacă părintele obișnuiește să-i citească încă de bebeluș. Iată ce cărți poți alege pentru el!

Camera cu minuni, de Sergio Ruzzier

Camera cu minuni” este o poveste despre înțelepciunea de a nu pleca urechea la ceilalți atunci când inima îți spune altfel. Sergio Ruzzier spune povestea unui hârciog strângător cu nume de savant și ochi de artist. Descoperă împreună cu copilul tău povestea lui fascinantă!

Ghiduș cel curajos, de Mario Ramos

Ghiduș cel curajos” este ultima carte a lui Mario Ramos și cea mai profundă poveste a lui. De ce este regele rege – sau altfel spus, în ce constă puterea? Iată o întrebare esențiala, la care poți medita împreună cu copilul tău.

Picnic cu tort, de Thé Tjong-Khing

Picnic cu tort” este o nouă poveste fără cuvinte semnată de Thé Tjong-Khing, unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori pentru copii din Olanda. Copiii sunt încântați să descopere o mulțime de detalii amuzante și să urmarească atenți povestea, căci sunt multe mistere de dezlegat.

Cărți pentru copii de la 6 la 8 ani

Acum copiii pot citi singuri. Și cel mai important lucru este că, în vacanța lungă de vară, nu își va pierde cunoștințele cu privire la citit. Iată ce cărți poți alege!

Cele mai frumoase basme, de Charles Perrault

Cele mai frumoase basme”, de Charles Perrault, cuprinde: Cenușăreasa, Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roșie, Motanul Încălțat. Pe lângă acestea, copiii se vor delecta și cu basmul Zânele, povestea scurtă și simplă a două surori,  Riquet Motatul, o poveste neobișnuită despre un prinț înțelept, dar slut, și Barbă Albastră, o cumplită poveste de groază. Piele-de-Magar, povestea unei fete deghizate, și Cele trei dorințe întregesc volumul, fiind transpuse în proză.

Povestea Planetei Albastre, de Andri Snaer Magnason

Povestea Planetei Albastre” este o poveste despre magie, generozitate şi sacrificiu. Brimir şi Hulda sunt prieteni buni. Trăiesc în natură, pe o planetă albastră populată numai de copii. Până într-o zi, când pe plajă se prăbuşeşte racheta pilotată de Ziurel Bucurel. Acest personaj ciudat le promite copiilor o viaţă superdistractivă.

Cele mai frumoase fabule în benzi desenate

Cele mai frumoase fabule în benzi desenate” prezintă 28 de fabule adaptate în bandă desenată de către ilustratori faimoși, interpreți pasionați care au vrut să  împărtășească plăcerea pe care au trăit-o redescoperind aceste fabule. Le-au interpretat cu umor, fără să le afecteze morala.

Cărți pentru copii de la 9 la 12 ani

Copiii de aceste vârste sunt deja familiarizați cu cărțile și le aleg singuri. Îl poți ajuta cu găsirea unor cărți care să se potrivească preferințelor lui, astfel încât cititul în vacanța de vară să fie distractiv.

Jocuri logice și de antrenament (9 ani +)

Jocuri logice și de antrenament (9 ani +)” sunt, de fapt, provocări adresate micilor cititori. Jocurile logice, exercițiile antrenante, activitățile amuzante sunt tot atâtea ocazii pentru copii de a-și petrece timpul liber învățând prin… joacă!

Pog, străjerul casei, de Kenny Pàdraig

Pog, străjerul casei”, de Pàdraig Kenny, este o poveste plină de magie, mister și creaturi fantastice. Rămași doar cu tatăl lor, Penny și David se mută în casa părintească a mamei, aflată chiar în inima pădurii. Pog, o creatură mică și blănoasă care locuiește în podul casei, îi ajută pe Penny și pe David să se salveze dintr-o serie de pericole iminente.

Ochi de lup, de Daniel Pennac

Daniel Pennac oferă o poveste magică, misterioasă, de neuitat. Orice privire în ”Ochi de Lup” captivează și incită imaginația. Într-o grădină zoologică, un băiat privește în ochiul deschis al unui lup. Un ochi prin care defilează toată viața animalului.

Cărți pentru copii 12+

Copiii sunt deja adolescenți selectivi, cu multă influență din lumea digitală. Este foarte important ca ei să își îmbogățească vocabularul prin lecturi adecvate vârstei. Alege-i cele mai bune cărți pentru vacanța de vară!

Prințesă și cerșetoare, de Delphine Vigan

Prințesă și cerșetoare” nu este numai un roman despre prietenie sau afecțiune, ci și unul existențial. Este o incursiune în lumea introvertită și plină de fantezie a unui copil precoce în pragul adolescenței. Romanul ”Printesă și cerșetoare” a fost adaptat pentru marele ecran în 2010 cu titlul său original (No et moi).

Fulgerele m-au gonit acasă, de Amber Lee Dodd

Fulgerele m-au gonit acasă” este o poveste înduioșătoare despre o fată care se străduiește să se adapteze schimbărilor din familie, dar și de la școală, unde are probleme în a-și găsi cuvintele potrivite (suferă de dislexie) și în a-și face prieteni.

Colecția Jules Verne pentru copii și adolescenți

Colecția Jules Verne pentru copii” continuă să fascineze și-n prezent, fiind o lectură interesantă și potrivită pentru toți copiii trecuți de 12 ani. Poți alege Ocolul pământului în 80 de zile,  ”Douăzeci de mii de leghe sub mări”, ”Copiii Căpitanului Grant. America de sud” sau ”Cinci săptămâni în balon”. Cărțile au ilustrații inspirate din ediția originală Hetzel, din secolul al XIX-lea.