Pentru ca apreciaza mancarea buna si o considera un dar de la Dumnezeu, am invitat-o pe Andra sa ne povesteasca despre preparatele ei preferate. 

Se spune ca in Ardeal bucataria e aparte. Ce crezi ca o face sa fie savuroasa?

In primul rand, e savuroasa pentru ca ardeleanul nu se uita la calorii si carbohidrati, nu are fite moderne si mondene. Ardeleanul e atent la gust, la povestea unui anumit fel de mancare, la oamenii care sunt langa el la masa. Da, in Ardeal bucataria e aparte. Si nu spun asta fiindca eu sunt ardeleanca, ci fiindca ii cunosc bine pe oamenii de acolo. Ei se pot bucura ca ceapa verde e verde, ca rosia are culoarea rosie, ca palinca nu loveste decat cand e prea multa, nu cand e prea buna si prea curata.

Esti o persoana pofticioasa?

Sunt foarte pofticioasa, sunt un superlativ al poftelor culinare. Poate si pentru ca am crescut intr-o familie in care se gateste mult, gustos si cu dragoste neconditionata. O familie numeroasa, unde aveam cultul meselor bogate si fiecare fel de mancare avea rostul lui. Nimic nu era trantit pe masa doar ca sa contribuie la aspect sau la mai stiu eu ce. De exemplu, in Ardealul meu, ideea de musafir la masa e sfanta. Daca-ti deschizi frigiderul, iti deschizi si inima. No, asa-i pe la noi.

Cine este persoana de la care ai invatat cele mai multe taine ale artei culinare?

Mama mea m-a invatat multe. Mi-a dat o zestre care nu se traduce in bani sau alta forma de avere. Arta culinara nu e
un moft, e ceva care-ti poate imbogati si sufletul, nu doar trupul. Mama ne-a invatat de mici ca mancarea e dar de la Dumnezeu si ea trebuie respectata si savurata, nu doar infulecata in graba, ca pe un combustibil oarecare. Si sa stiti ca a avut dreptate, in jurul mesei iti faci prieteni noi, iti pastrezi prietenii vechi si iti deschizi vorba, sufletul.

Te relaxeaza sa gatesti?

Daca as avea mai mult timp pentru gatit, sigur as fi si mai relaxata. Mi-ar placea sa gatesc mai des, dar timpul e zgarcit cu mine. Am multe deplasari prin tara, am concerte, inregistrari, emisiuni. Catalin accepta sa comande o pizza sau sa facem repede un gratar si o salata de rosii. El nu e mofturos. Dar mi-am invatat si copilul sa descopere ce e bun in bucatele sanatoase, de aceea am ajutor de nadejde. Ne mai gateste mama, ne gateste si bona lui David. Dar de cate ori am si eu ragaz, gatesc cu drag, ca la mama acasa, apropo, sper sa citeasca si mama ce spun acum, ar fi fericita sa stie ca fata ei ii urmeaza arta culinara!

Ce tip de meniu ti se potriveste cel mai bine?

Un meniu echilibrat si diversificat. Si asta nu pentru ca asa scrie la carte sau asa spun doctorii, ci pentru ca sunt gurmanda, apreciez mancarea buna si imi place sa testez. Citesc multe lucruri interesante despre mancare, ma uit la MasterChef, invat cate ceva despre asta in fiecare zi si imi lasa gura apa dupa experimente gastronomice noi. Eu mananc cu pofta si mi s-a spus mereu ca fac pofta si altora. Faptul ca nu ma ingras e un noroc, tine de
metabolismul meu bun si pentru ca fac multa miscare. Am mai zis, mamicile ma roaga uneori sa mananc ceva in
fata copiilor lor mofturosi, fiindca le fac imediat pofta de mancare.

Care sunt deliciile preferate de Catalin si de David?

Catalin mananca orice, bun sa fie! Dar are si el preferinte, ca orice om normal la cap si la stomac. E receptiv la nou, nu e genul ala nesuferit de barbat care detesta legumele, de exemplu. Dimpotriva, daca-i dai rosii, ciuperci pe gratar, dovlecel umplut cu branza si salate bune, n-ai treaba cu el. Eu credeam ca e barbat bun pentru ca e fidel, devotat, destept, amuzant si generos. Nu stiam, cand l-am luat, ca va fi si cel mai drag degustator al mancarurilor concepute si gatite de mine. Iar David nu e mofturos, care politicos fiind imi spune mereu ca gatesc minunat! Ii plac dulciurile, eu incerc sa-l invat mai mult cu prajiturile de casa, pentru sanatatea lui.

Secretul meu…

Cate putin din toate si multa dragoste

„Citesc mult despre mancarea sanatoasa si incerc sa imbin utilul cu placutul. Daca te interesezi bine in dreapta si-n stanga, vei pricepe ca nu e nevoie sa traiesti doar cu iarba, miere si nuci ca sa te consideri sanatos. Vreau sa ma joc frumos cu ingredientele si condimentele. Sa inventez frumos in bucatarie. Nu prea des, dar asa de bineeee… Deci, trei trucuri: dragostea pentru David, dragostea pentru Catalin si dragostea pentru mine insami, ca sa pot trai mult, sa am grija de ei.”

In timpul sarcinii ai intampinat probleme din cauza mancarii?

Daca problema se considera ca, uneori, Catalin alerga la piata sa-mi cumpere cirese, atunci nu-i problema mea (rade). Serios vorbind, eu sunt o femeie pofticioasa la orice ora, deci sarcina nu a schimbat mare lucru in formula asta.

Dupa venirea pe lume a micutei Eva Maria vei sta si la Campia Turzii intr-o vacanta cu mai mult aer curat decat in Bucuresti?

Nu stiu inca unde voi sta, asta depinde de starea micutei. Din clipa in care o voi aduce pe lume, nu mai contez eu,
multa vreme de-acum inainte. Binele ei va fi mai presus de binele meu, asta-i clar. O sa mergem si la Campia Turzii, cum sa nu, dar mai intai vreau sa ma conving ca merg acolo unde ii va fi ei mai bine sau mai frumos.

Recent s-a incheiat show-ul ”Romanii au talent”, cu marele premiu castigat de baietii de la Speedcubing. Care a fost primul gand care ti-a venit in minte?

Am fost mandra ca am ales un moment iesit din comun. Ca povestea acestor tineri modesti si frumosi va deveni
un model pentru o generatie uneori derutata… Am invatat si eu de la ei. Am invatat ca joaca e o terapie. Mi-au fost
dragi asa cum mi-au fost mai multi, dar a fost un singur Mare Premiu. E cumplit sa fii pus sa alegi, e o decizie care te chinuie, dar pana la urma cred ca publicul a ales ceea ce a fost just si frumos si complet.

Text: Corina Stoicescu; Foto: Pro TV