Copiii sunt extrem de mofturoși când vine vorba de mâncăruri gătite și de alimentele pe care le preferă. Oricând ar da broccoli pe ceva dulce sau pentru un suc cu acid. Astfel, peștele și legumele ies din discuție, mulți dintre copii preferând mâncarea de tipul fast food, în general, paste, pizza și burgeri.

Cel mai adesea, copiii preferă mâncărurile care le satisfac rapid foamea, ușor de mâncat (fără coajă sau semințe), condimentate cu ketchup din abundență. Dacă ai lăsa copilul să își aleagă singur mâncarea preferată, cel mai probabil s-ar înfometa pentru că nimic nu îi este pe plac sau, dimpotrivă, dacă va alege doar să consume fast food, ar suferi de obezitate. 

Ce trebuie să știi înainte de a merge la cumpărături?

O bună idee de a vedea ce tip de alimente preferă, ar fi să îl lași să își aleagă pună singur în coș ceea ce le face cu ochiul. Poate, printre dulciurile și snacks-urile alese vei găsi și iaurt cu fructe sau chiar banane. Copiii le preferă pentru că sunt ușor de consumat, nu pentru că oferă senzația de sațietate. 

Astfel, dacă părinții nu ar lua decizia de a opta pentru o alimentație sănătoasă pentru cei mici,  ar fi un adevărat dezastru. Asta pentru că cei mici au dorințe, iar ambalajele colorate, care ascund produse nesănătoase, sunt prezente la fiecare magazin de la colțul străzii sau în supermarket-uri.

Atunci când este educat, copilul va învăța să facă o selecție a alimentelor. Astfel, dacă părinții consumă fructe și legume, gătesc fără ulei sau fără condimente, copilul va învăța ce înseamnă o dieta echilibrată și cum alimentația influențează starea generală de sănătate. Astfel, educația culinară începe de la cele mai fragede vârste, ca parte fundamentală a celor 7 ani de acasă.

Alimentația copiilor de 1-2 ani – ce ar trebuie să știi?

Pentru proaspetele mămici, alimentația copiilor este o adevărată provocare, dat fiind că cel mic trebuie să consume alimente din toate grupele alimentare, pentru a-i asigura raportul de vitamine, nutrienți, lipide și glucide.

Dacă până la 1 an, cel mic trebuie să consume alimente și mâncăruri pentru copii specifice vârstei, după 1 an, acesta poate consuma aceeași mâncare preparată pentru toți membrii familiei, cu mențiunea că legumele și carnea trebuie mărunțite foarte bine. Vârsta de 1 an este perfectă și pentru a include mierea în alimentația celor mici.

Specialiștii în Nutriție, de la Asociația Americană de Pediatrie, recomandă ca cel puțin o masă să fie în familie, pentru a-i oferi copilului un bun exemplu de alimentație – se vor servi doar mâncăruri sănătoase, fără prăjeli sau dulciuri. Pofta de dulce poate fi satisfăcută cu ajutorul fructelor de sezon, cu un nivel redus de glucide. 

Micul dejun – ce trebuie să conțină?

Micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei, de aceea este indicat să fie cât mai hrănitor. Se recomandă ca celui mic să nu i se ofere nimic dulce, care i-ar putea crește nivelul insulinei și l-ar face să refuze prânzul.

De regulă, micul dejun se servește în jur de ora 9:00, după ce copilul a mâncat o porție de lapte (matern sau formulă de lapte praf), imediat după trezire. În ceea ce privește alimentele permise la micul-dejun se numără fructe proaspete (consumate ca atare sau sub formă de sucuri naturale), iaurt, cereale integrale sau un ou fiert sau tras la tigaie, fără ulei.

Ce îi oferi copilului la prânz?

În ceea ce privește masa de prânz, îi poți oferi copilului tău legume cu carne, alături de orez sau o felie de pâine. Este indicat să îi oferi o supa de pui cu tăiței sau o ciorbă din mușchi de porc, cu fidea. În ceea ce privește ora, cel mai bine ar fi să servești prânzul după ora 13.00, cu jumătate de oră înainte de somnul de după-amiază. 

Gustările – la ce să fii atentă?

O gustare nu înseamnă ceva dulce, ci tot o alegere sănătoasă, cu valoare nutrițională pentru copilul aflat în creștere. După vârsta de 1-2 ani poți servi ca gustare următoarele: iaurturi și produse lactate, fructe (budinci, pasate sau cubulețe), pufuleți sau câțiva biscuiți fără zahăr.

Dacă cel mic preferă sucurile, indicat ar fi să îl faci tu acasă, din fructe proaspăt stoarse, iar cantitatea nu trebuie să depășească 150 mililitri pe zi. Pediatrii recomandă ca cel mic să aibă 2 gustări pe zi : prima, în jurul orei 11:00, iar a doua, imediat după somnul de după-amiază, la 16:00-16:30. 

Cina

În ceea ce privește cina, această masă trebuie să fie mult mai ușoară decât prânzul și trebuie consumată în jur de ora 19:00. Aici pot fi incluse pastele cu brânză, mămăligă cu brânză, supe ușoare sau piureuri. 

Sursa foto: unsplash.com