Il folosim in salate, e nelipsit de paste cand vopsim ouale si merge de minune in ciorba de burta. Dar otetul nu are numai intrebuintari culinare, ci poate fi folosit si in alte scopuri. Iata 10 moduri inedite in care poti folosi otetul, toate utile.

1. Poti desfunda tevile

Pune un pahar de bicarbonat in scurgerea de la chiuveta/cada si toarna 1 pahar de otet nediluat. Cand compozitia se stinge, scurgerea ar trebui sa fie desfundata. In situatii mai grave, dubleaza cantitatea de otet si cea de bicarbonat.

2. Elimina mirosurile neplacute

Cosul de gunoi e unul din cele mai mirositoare locuri din casa, si uneori, chiar daca il cureti, poate sa pastreze mirosuri neplacute.
Imbiba o felie de paine cu otet si las-o in cos peste noapte. Pana dimineata, mirosul ar trebui sa dispara.

3. Alcatuieste o solutie de curatat universala

E suficient sa ai o sticla cu pulverizator, sa o umpli o treime cu otet, restul cu apa si sa adaugi cateva picaturi de detergent lichid pentru vase. Obtii o solutie eficienta, pe care o poti folosi la curatarea suprafetelor, fara sa mai dai banii pe alte produse.

4. Insecticid natural

Ti s-a intamplat sa lasi fructe sau legume pe undeva, si acum ai de furca cu musculitele betive? Pune putin otet de mere intr-un pahar, acopera-l cu o folie si da cateva gauri. Musculitele vor fi atrase si capturate in recipient.

5. Protejeaza mobila

Daca ai pisica, sigur cunosti neplacerile pe care le fac cand interactioneaza cu mobila. Stropeste canapelele si fotoliile cu o solutie cat mai concentrata de otet, iar pisica ta va evita sa-si ascuta ghearele acolo. Metoda prezinta un dezavantaj, insa: tapiteria iti va mirosi cam puternic.

6. Ajutor la curatenie

Daca timpul sau buzunarul nu iti permit sa le duci la spalatorie, iata o metoda ingenioasa de curatare a covoarelor. Le va lasa proaspete, ba chiar le va reda stralucirea de alta data: umple un lighean cu 2 cani de otet si 6 de apa, inmoaie o perie de covoare in apa si freaca covorul. Mai ales daca ai animale de casa, cu solutia asta vei scoate foarte usor parul din covor, lasandu-l reimprospatat.
Ideal este sa folosesti aceasta metoda dupa ce bati/aspiri covoarele, incat sa scoti mai intai praful din ele.

7. Prospetime indelungata… pentru flori

Vrei ca florile pe care le primesti sa dureze mai mult timp? Vorbesc de cele din vaza desigur, cele din ghiveci nu au nevoie de acest tratament. Iata ce trebuie sa faci: Amesteca o parte otet de mere cu 3 de apa si pune florile in amestecul obtinut.

8. Te ajuta sa vezi mai bine

Daca porti ochelari, fireste. Folosind aceeasi solutie in concentratie de 1:3 otet/apa, pulverizeaza pe ochelari si curata-i cu o carpa microfibra.
Substanta va sterge toate scamele si urmele, iar carpa nu va lasa alte pete in urma ei.

9. Ii poti reda tigaii preferate stralucirea de odinioara

Daca ai o tigaie ce are pete si urme de arsura, fierbe 2 cani de otet cu 2 de apa. Dupa 5-10 minute, tigaia ta ar trebui sa arate ca noua. Ai grija insa sa fierbi tigaia intr-o incapere cat mai aerisita, caci vaporii de otet creaza disconfort si poate deveni chiar periculos.