De multe ori se intampla sa aruncam mancarea, desi am fi putut evita acest lucru. Uite cateva trucuri ce te pot ajuta sa pastrezi fructele si legumele proaspete pentru o perioada mai lunga de timp, sau sa le poti folosi chiar si dupa cateva luni, in unele cazuri.

Trucuri pentru pastrarea alimentelor proaspete

1. Daca ai nevoie numai de o jumatate de ceapa si doresti sa pastrezi cealalta jumatate, freaca suprafata taiata cu unt si inveleste ceapa in folie de aluminiu, inainte de a o pune la frigider. Untul o va mentine proaspata.

2. Cartofii curatati de coaja se pun imediat in apa rece, ca sa nu se innegreasca, dar se taie doar in momentul pregatirii. Daca ii tai mai devreme si-i lasi in apa, o parte din minerale se vor pierde, iar cartofii se vor sfarama la preparare. In cazul in care cartofii au incoltit, trebuie curatati cu atentie, inlaturand o portiune mai groasa din coaja. Daca nu sunt curatati bine, pot produce intoxicatii.

3. Nu depozita cartofii impreuna cu ceapa, caci vor incolti mai repede. Tine cartofii impreuna cu un mar, iar acest lucru va preveni incoltirea mai mult timp.

4. Atunci cand se prepară spanac sau alte legume cu frunze verzi, se adaugă in apă puțin zahăr. Astfel, legumele iși vor păstra culoarea frumoasă.

5. Pentru a pastra un avocado deja taiat proaspat pentru mai mult timp, pune-l intr-o caserola, alaturi de o ceapa taiata. Acopera caserola, da-o la frigider, si vei putea sa folosesti fructul pentru inca 2-3 zile.

6. Ai taiat un mar, dar nu poti sa il mananci? Freaca o jumatate de lamaie de feliile de mar si vei preveni oxidarea lor.

7. Pentru a pastra bananele proaspete mai mult timp, separa-le unele de celelalte sau decojeste-le, apoi congeleaza-le. Bananele congelate sunt un ingredient delicios in smoothie-uri.

8. Evita sa tii citricele si rosiile in frigider. Temperatura scazuta le va diminua aroma si gustul.

9. Taie mai multe legaturi de verdeata proaspata si pune-o in tavi de gheata, cu putina apa. Astfel, cand vei avea nevoie de verdeata la mancare, vei putea lua exact atat cat ai nevoie.

10. Pastreaza ceapa uscata in pungi de hartie, apoi da cateva gauri din loc in loc. Inchide punga si astfel vei putea pastra ceapa mult mai mult timp.