O bucătărie dezordonată îți poate schimba rapid starea, fiind un factor demoralizator. În plus, nici nu prea îți vine să gătești într-o bucătărie murdară, iar faptul că trebuie să faci curat înainte de a începe să prepari ceva îți consumă energia.

Așadar, bucătăria trebuie să rămână curată și ordonată. Acest obiectiv poate fi ușor atins cu ajutorul unor obiceiuri zilnice, de la care să nu te dezici indiferent cât de anevoioase ți se par, până devin rutină. Iată care sunt acestea.

  1. Curăță pe parcurs

Ideea de a curăța pe parcurs este esențială pentru a menține bucătăria curată. Acest lucru înseamnă că faci curățenie pe măsură ce pregătești un fel de mâncare sau folosești bucătăria.

De exemplu, încearcă să ștergi imediat petele de pe blat, să pui mereu la loc ingredientele după ce le-ai utilizat sau să speli vasele murdare în timp ce un preparat este în cuptor.

  1. Pornește mașina de spălat vase înainte ca aceasta să fie prea plină

Probabil ai observat deja cât de mult te ajută utilizarea unei masini de spalat vase în bucătărie. Dacă, însă, obișnuiești să aștepți mereu până ce mașina se umple de vase pentru a o porni, s-ar putea să nu fie cea mai eficientă metodă pentru a menține ordinea în bucătărie.

Dacă amâni prea mult pornirea ei și nu mai încape nimic, vasele murdare vor rămâne, cel mai probabil, în chiuvetă sau pe blat. 

Încearcă să-ți faci un obicei din a pune mașina de spălat vase în funcțiune în fiecare seară, după cină.

  1. Golește mașina de spălat vase imediat după terminarea programului

Dacă pornești mașina de spălat vase seara, o poți descărca dimineața, în timp ce aștepți să se prepare cafeaua. În acest fel, începi ziua cu o mașină de spălat vase goală, care poate fi încărcată pe măsură ce vasele se murdăresc.

  1. Nu așeza ustensilele murdare pe blat

Nu crea dezordine inutilă. Încearcă să ai mereu la îndemână o lavetă sau chiar o farfurie mică pentru a sprijini lingura folosită pentru a amesteca supa sau furculița folosită pentru a pune mâncarea la încălzit în cuptorul cu microunde. Un suport pentru lingură este, de asemenea, o opțiune excelentă.

  1. Menține blatul cât mai ordonat pe timpul zilei

Șervețelele și alte mici accesorii de bucătărie au tendința de a aglomera blatul din bucătărie, iar atunci când sunt lăsate afară, se înmulțesc.

Asigură-te că acest lucru nu se întâmplă, curățând blatul și punând lucrurile la locul lor în fiecare seară, ca parte a rutinei tale.

  1. Organizează dulapul de sub chiuvetă

Accesul facil la accesoriile și la produsele de curățare este esențial pentru a menține bucătăria impecabilă. Probabil că depozitezi majoritatea acestor obiecte în dulapul de sub chiuvetă. Este intuitiv să faci asta, deci, ai luat decizia corectă. Trebuie doar să te asiguri că dulapul este bine organizat, astfel încât să ai acces cu ușurință la ceea ce ai nevoie.

  1. Stabilește zone de lucru pe blatul din bucătărie

Dacă desemnezi zone de blat pentru sarcini specifice, eviți ca toată suprafața să se murdărească atunci când lucrezi în bucătărie. De exemplu, dacă utilizezi doar colțul în care se află mixerul, știi că trebuie să cureți doar acea porțiune de blat și zona din jurul chiuvetei când ai terminat de pregătit clătitele.

  1. Menține chiuveta mereu goală

Chiar și o singură furculiță murdară în chiuvetă te va face să-ți vină mai ușor să stivuiești bolul murdar tot acolo, în loc să-l așezi în mașina de spălat vase sau să-l speli imediat. Dezordinea generează dezordine. Dar este adevărat și contrariul. O chiuvetă goală are mai multe șanse să rămână așa.

Obișnuiește-te să păstrezi o chiuvetă goală și încurajează-ți membrii familiei să se alăture eforturilor tale.

  1. Fii selectiv cu privire la ceea ce depozitezi pe blat

Spațiile aglomerate au tendința de a găzdui mizeria mai ușor decât cele goale. Blaturile care sunt păstrate libere nu oferă niciun loc în care să se ascundă firimiturile și praful. În plus, acest setup înseamnă că toți cei din casă ar putea fi mai predispuși să lase lucrurile în ordine în bucătărie.

  1. „Închide” bucătăria în fiecare seară

În esență, acest lucru înseamnă că nu mergi la somn niciodată cu bucătăria murdară. Închiderea bucătăriei înseamnă că toate sarcinile zilnice pe care trebuie să le faci în bucătărie sunt finalizate, inclusiv pornirea mașinii de spălat vase și golirea coșului de gunoi, de exemplu.

Cel mai simplu este să faci acest lucru după cină. Dacă obișnuiești să pregătești prânzul pentru a doua zi după cină sau să pregătești o gustare de seară, ia în considerare ca acest obicei, de a lăsa bucătăria curată pentru a doua zi, să fie menținut.

Așadar, realitatea este că bucătăria are nevoie de atenția ta zilnică, deoarece, în caz contrar, înseamnă mai multă treabă în weekend, ceea ce nu e de dorit. Ținând cont de sfaturile noastre vei putea păstra bucătăria curată și ordonată în fiecare zi pentru a începe și a încheia ziua într-o notă pozitivă.

Sursa foto: shutterstock.com