Rulourile glazurate sunt un desert ce garantat iti va fi pe plac! Contopirea dintre merele acrisoare si glazura delicioasa te va face sa repeti reteta asta la orice ocazie.

Ingrediente pentru aluat

550 g faina 3 linguri apa calda 1 lingura drojdie uscata 50 g + 1 lingurita zahar 1/2 lingurita sare 1 ou 115 g unt 180 ml lapte esenta de vanilie

Ingrediente pentru umplutura

5 mere medii 5 linguri unt 120 ml apa 1 lingura faina 100 g zahar 2 linguri scortisoara un praf nucsoara coaja unei portocale

Ingrediente pentru glazura

50 g crema de branza 200 g zahar pudra esenta de vanilie 4-5 linguri lapte
Mod de preparare:

 

Prepararea blatului

  1. Combina drojdia cu apa calda si lingurita de zahar, apoi las-o sa se activeze pentru 4-5 minute.
  2. Amesteca ingredientele uscate intre ele (faina, zaharul, sarea). Cand drojdia e activata, adaug-o peste faina, urmata de restul ingredientelor: laptele, esenta de vanilie, oul, untul topit.
  3. Framanta aluatul cca 10 minute, apoi unge-l cu putin ulei, acopera-l si da-l sa creasca la cald.

Prepararea umpluturii

  1. Curata si taie marul felii. Topeste o lingura de unt la foc mediu, apoi adauga merele si apa. Cand apa incepe sa clocoteasca, pune capacul si lasa merele sa fiarba 10 minute. Strecoara-le si lasa-le deoparte pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
  2. Combina zaharul cu scortisoara si nucsoara, iar in compozitia de mere pune o lingura de faina si omogenizeaza.

Asamblarea rulourilor cu mere

  1. Intinde aluatul pe o suprafata bine presarata cu faina, incat sa iti iasa o foaie dreptunghica. Intinde untul ramas (cca 4 linguri) pe foaia de aluat, in strat cat mai bine repartizat.
  2. Presara 1/2 din cantitatea de zahar condimentat peste unt, urmat de mere, apoi presara cealalta jumatate peste mere. Deasupra intregii compozitii, rade coaja unei portocale.
  3. Ruleaza apoi aluatul pe latime (incat sa iasa cat mai lung) si lipeste-i marginea ramasa. Taie ruloul obtinut felii de cca 2 cm grosime.
  4. Asaza rulourile cu mere intr-o tava si lasa-le sa mai creasca 30 de minute la cald, apoi coace-le pentru 25-30 de minute la 180 de grade, sau pana cand se rumenesc.
  5. Prepara glazura, combinand crema de branza la temperatura camerei cu esenta de vanilie si zaharul pudra. Dupa ce prinde o consistenta omogena, adauga treptat cate 1-2 linguri de lapte, pana ce glazura se subtiaza. Serveste rulourile cu mere glazurate dupa gust.

Tarta de mere cu caramel

Chec de mere si scortisoara glazurat

Placinta taraneasca cu mere