Vestitul bucatar Jamie Oliver a numit candva, la inceputul carierei sale, aceasta reteta de pui in lapte un preparat “usor ciudat, insa o combinatie fantastica, ce trebuie incercata”. Puiul iese extrem de fraged si aromat, datorita condimentelor si laptelui.

Reteta se bazeaza pe un preparat din bucataria italiana, o friptura de porc gatita in lapte. Incearc-o si tu si spune-mi daca Jamie are sau nu dreptate.

Ingrediente

1 pui intreg (~1,5 kg) 50 g unt 60 ml ulei de masline 1 baton de scortisoara 10 catei de usturoi nedecojiti 700 ml lapte 3,5% o mana de salvie proaspata 2 lamai sare piper
Mod de preparare:

 

  1. Curata lamaile de coaja cu o ustensila de curatat cartofii. Dupa curatare, taie felii de lamaie groase.
  2. Taie coditele unei legaturi de salvie si baga-le in pui, impreuna cu feliile de lamaie.
  3. Freaca puiul cu ulei de masline, sare si piper cu generozitate.
  4. Intr-o cratita ce poate fi data si la cuptor, incinge putin ulei de masline cu 50 g de unt.
  5. Frige puiul intreg pe ambele parti pentru 4-5 minute, pana cand se rumeneste bine.
  6. Scurge o buna parte din grasime, adauga cateii de usturoi intregi, nedecojiti, coaja de lamaie, batonul de scortisoara si frunzele de slavie peste pui.
  7. Deasupra toarna laptele si acopera cratita pe deasupra cu foaie de copt cerata, insa fara a sigila perfect marginile (vrei ca aburul sa poata iesi, iar sosul sa scada treptat).
  8. Da cratita la cuptor pentru o ora si jumatate, timp in care mai verfici puiul ocazional si mai ridici din sos peste carne.
  9. Serveste puiul intreg gatit in lapte portionat, pe pat de mamaliga.