Ciorba rădăuțeană poate fi confundată la prima vedere cu ciorba de burtă, având un aspect asemănător,  însă este mult mai ușor de pregătit și extrem de gustoasă.

 

 

 

Ingrediente ciorbă rădăuțeană

650 g carne de pui 2 morcovi 2 cepe 1/2 telina 2 rădăcini de păstârnac 1 ardei rosu sare 3 gălbenușuri 250 g smântână 6-7 căței de usturoi 2 linguri de oțet boabe de piper apa 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuștean (opțional)

Pentru servit

smântână ardei iute
Mod de preparare:
  • Carnea de pui se pune la fiert în apă rece cu sare şi, din momentul în care începe să fiarbă, se ia spuma ori de câte ori apare.
  • Între timp, se curăţă şi se taie legumele: ceapa, ardeiul, țelina, pastârnacul,morcovii și ceapa  (în bucăți mai mari ca să fie mai ușor de scos, de exemplu, în patru bucăți) . După ce a fiert carnea,  aruncăm apa, spălăm oala și apoi punem din nou pe foc cu apă rece, în care adăugăm iar carnea. Adăugăm în oală și legumele și piperul boabe.  
  • Totul se lasă la fiert până ce carnea şi legumele sunt pătrunse, aproximativ 50 de minute. Apoi, carnea și legumele se scot, iar zeama se strecoară. Legumele rămase se pot folosi pentru orice alt preparat culinar.
  • Zeama strecurată se pune înapoi în oală și începem să o dregem cu smântâna. Mai exact, smântâna se amestecă cu gălbenușurile într-un bol, iar peste ele se toarnă cu polonicul zeama de la ciorbă fierbinte puțin câte puțin, amestecând continuu cu un tel. Nu se pune amestecul de smântână cu gălbenușuri direct în ciorbă pentru că se va tăia.  Zeama dresă se adaugă înapoi în oală.
  • Apoi, carnea de pui se taie mărunt, în fâșii subțiri, şi se adaugă și ea în oală. Tăiem morcovul fiert în câteva cubulețe pentru puțină culoare și se adugă în oală, alături de cățeii de usturoi tăiați mărunt în chopper sau dați pe răzătoare, se adaugă și oțet după gust, sare și pătrunjelul tăiat mărunt și leușteanul dacă folosiți.
  • Se mai lasă totul la fiert încă un clocot și e gata. O porție de ciorbă rădăuțeană se servește caldă, cu smântână, pătrunjel  și cu un ardei iute.