Gem asortat

1. Se spală fructele şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. 2. Se pun apoi într-o cratiţă specială pentru gem sau dulceaţă, cu fundul mai gros. Se presară zahărul şi se lasă 2-3 ore să-şi lase zeama, amestecând uşor cu o lingură din lemn, de câteva ori. 3. Compoziţia se pune la fiert şi […]

Dulceaţă de pepene roşu

1. Pepenele trebuie să fie copt şi proaspăt. Se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe, folosind şi câte puţin din partea albă de la coajă. 2. Între timp, se pun pe foc apa şi merele tăiate felii, fără să se cureţe de coajă şi de căsuţele cu sâmburi. Se fierbe până se înmoaie bine […]

Dulceaţă de zmeură sau mure

1. Se aleg fructe bine coapte, proaspete şi neterciuite. Se spală, se curăţă de codiţe şi de frunzuliţe şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Fructele bine spălate şi scurse se pun într-o cratiţă de dulceaţă, în straturi alternative cu zahărul. Se stropeşte cu zeama de lămâie şi se lasă la rece 2-3 ore, […]

Dulceaţă de coacăze

1. Se cumpără coacăze cu boabele mari, cu puţine seminţe, de preferat una sau două. Se spală bine coacăzele în multă apă rece, apoi se desprind de pe ciorchini şi se curăţă de seminţe. 2. Între timp, se pun pe foc apa, zahărul şi zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă până se obţine […]

Supă cremă de dovleac

1. Se curăţă dovleacul de coajă şi seminţe şi se taie în cuburi. Cartofii şi morcovul se curăţă şi se taie în bucăţi. Ceapa şi prazul se taie felii subţiri şi se călesc, în puţin ulei de măsline, într-o oală de supă, până se înmoaie. Se adaugă apoi dovleacul, cartofii şi morcovul şi se toarnă […]

Roşii umplute cu ciuperci

1. Se spală roşiile, se taie un căpăcel deasupra şi se scoate miezul cu o linguriţă, apoi se aşază pe un platou. 2. Ciupercile şi ceapa se curăţă de coajă şi se taie feliuţe, după care se pun la călit în uleiul încins. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 15-20 […]

Ciorbă ţărănească

1. Carnea se spală, se curăţă de, pieliţe şi se taie bucăţi. Se pune la fiert în 2,5 l de apă cu un praf de sare şi după primul clocot se spumează sau se schimbă apa. Se acoperă şi se fierbe la foc mic jumătate de oră. 2. Între timp, se curăţă şi se spală […]

Borş cu perişoare

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Ceapa, morcovii, păstârnacul şi ţelina se toacă mărunt şi se pun la fiert în 2 litri de apă cu un praf de sare. Se acoperă şi se lasă să fiarbă, la foc mic, aproximativ jumătate de oră, până se înmoaie bine toate legumele. 2. Între timp, carnea […]

Gulaş picant

1. Se spală carnea, se taie bucăţi subţiri şi se pune într-o cratiţă cu fundul mai gros. Se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi se călesc în ulei. Se condimentează cu sare şi puţin piper şi se sting cu vin îndoit cu apă, adăugat treptat. Se fierbe înăbuşit 30-40 de minute, până când se […]

Musaca de vinete şi conopidă

1. Se desface conopida bucheţele şi se fierbe în apă cu puţină sare timp de 30 de minute, apoi bucheţelele se scurg şi se aşază pe un platou. 2. Vânăta se coace pe grătar sau pe tava de la aragaz, se curăţă de coajă şi se lasă la scurs pe un tocător. 3. Se toacă […]