“A se consuma inainte de…”: toata lumea a auzit de expresia asta, folosita obligatoriu pe toate ambalajele. Facand abstractie de cat de enervant e ca te astepti sa scrie si data in continuare, insa tot ce gasesti scris e “vezi pe ambalaj”, iar data e stantata undeva cat mai ascuns, ce inseamna de fapt data asta?

Sigur, e data la care produsul expira, ce se intampla daca mananci alimente dupa data de expirare?

Ei bine, data inscrisa pe ambalaje reprezinta ziua pana in care producatorul recomanda sa consumi alimentele respective. Altfel spus, dupa acea data, producatorii nu mai garanteaza pentru prospetimea produsului sau pentru siguranta consumarii lui.

Ce se intampla dupa data de expirare? Depinde de tipul de produs. Pot exista produse pe care sa le consumi in siguranta, asa cum sunt pastele fainoase, o punga de saratele sau chiar painea, daca sunt inca ambalate si au fost pastrate corespunzator.

Insa majoritatea produselor nu ar trebui consumate dupa data mentionata pe ambalaj, mai ales daca sunt produse lactate (exceptie facand branzeturile maturate), produse din carne sau care contin oua.

Ce se intampla daca mananci alimente dupa data de expirare

In cele mai multe situatii, nimic. Multe alimente, cu exceptia celor perisabile (carne, lactate, oua, fructe), isi vor pastra calitatile nutritive si nu se vor contamina daca le pastrezi in conditii optime. In cel mai rau caz, acestea isi vor schimba gustul, caz in care nu vei mai vrea sa le consumi oricum.

In cazul alimentelor perisabile insa, e ca si cum ai juca o ruleta ruseasca. Daca pana acum nu ti s-a intamplat nimic, nu inseamna ca urmatorul iaurt expirat nu poate sa fi dezvoltat o bacterie comuna, precum e-coli, care sa iti dea probleme de sanatate pentru cateva zile.

Un truc util, care te ajuta sa iti dai seama de prospetimea unui produs sau al unui fel de mancare, daca vorbim de o masa servita la restaurant, este ca intotdeauna sa ai incredere in simturile tale, mai ales in miros. Daca arata bine, insa nu miroase pe masura, nu manca. Dezvoltarea bacteriilor aduce cu ea si alterarea mirosului preparatului si, chiar daca nu e un miros pregnant, care sa-ti mute nasul, iti poate da un indiciu despre prospetime.

Acest truc nu e universal valabil insa, mai ales in cazul alimentelor puternic condimentate sau aromate, care pot fi inselatoare si pot ascunde produse expirate sau alterate.

Poti sa consumi alimente care au mucegai, daca indepartezi partea afectata?

Desigur, nu vorbim despre brie sau alte branzeturi cu mucegaiuri nobile, ci de alimente cu traditionalul mucegai albastru, care apare pe alimentele vechi. Ei bine, expertii sustin ca da, este ok sa mananci unele produse daca indepartezi partea afectata, cat timp sunt produse solide, precum este de exemplu painea sau cascavalul. In cazul produselor moi, cum ar fi crema de branza sau gemul (nu, aia nu e floare, e mucegai!), nu e recomandat sa mai consumi acele alimente.

Citeste si: 9 alimente care nu se strica niciodata