Cu totii stim ca femeile insarcinate trebuie sa aiba o dieta cat mai sanatoasa, dar de multe ori nu e precizat concret ce alimente sunt indicate in timpul sarcinii. Iata o lista cu alimente si categorii de alimente pe care ar trebui sa le incluzi in alimentatia ta daca esti insarcinata. Desigur, lista este valabila si in cazul in care pur si simplu iti doresti o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Carbohidrati complecsi

Alimentele bogate in carbohidrati, precum pastele, painea integrala, orezul sau cartofii dau energie intreaga zi si previn oboseala pe care o resimt viitoarele mame.

Banane

Bananele sunt un super-aliment ce ofera un boost de energie instant, datorita concentratiei mare de potasiu. Bananele sunt o gustare excelenta in timpul sarcinii, deoarece pot diminua probleme asociate, precum greturile matinale sau durerile de picioare.

Caise uscate

O alta gustare excelenta, mai ales in timpul sarcinii, sunt caisele uscate. Acestea ajuta la reglarea tranzitului intestinal si previn constipatia. Totodata, aceste fructe aurii contin 10% din doza zilnica recomandata de fier.

Cartofi dulci

Bogati in nutrienti precum vitamina C, vitamina A, calciu si beta-caroten, cartofii dulci sunt recomandati in alimentatia femeilor gravide. Acestia pot ajuta la o buna dezvoltare a unor organe, precum ochii sau pielea.

Cereale integrale

Cerealele integrale nu contin doar fibre, care ajuta la o buna digestie, ci sunt si bogate in acid folic.

Proteine

In aceasta categorie de alimente intra carnea rosie, pestele, ouale, naut, mazare, fasole si multe altele. Acestea ar trebui sa se regaseasca in alimentatia unei femei insarcinate, deoarece ajuta la producerea de celule in organism.

Lactate

Produsele lactate cu un continut scazut de grasime sunt de dorit in alimentatia gravidelor, deoarece sunt bogate in calciu. La randul lui, calciul ajuta la dezvoltarea oaselor fatului.

Fructele de padure

Indiferent ca vorbim de capsuni, afine, zmeura sau de alte fructe de padure, acestea sunt bogate in acid folic, beta-caroten, potasiu sau vitamina C.

Acizi grasi Omega

Surse bogate de acizi grasi sunt pestele, somonul in mod deosebit, semintele de floarea soarelui, semintele de in, nucile, avocado, etc.
O dieta bogata in acizi grasi e asociata cu o buna dezvoltare a ochilor si creierului fetusului si mentin o buna functionare a celulelor in organism.

Rodie

Fructul rosu, bogat in seminte acrisoare poate face minuni in combaterea anemiei din timpul sarcinii. Rodia contine fier, vitaminele A, C si E si stimuleaza circulatia sangelui.

Pepene galben

Daca esti insarcinata in timpul verii si iti plac pepenii galbeni, esti o norocoasa! Acest fruct poate furniza 100% din doza zilnica recomandata de vitamine A si C.