Amestec de stanci si de mare, de pasuni si parcuri naturale, cuprinsa intre Alpii Estici si nord-estul Marii Adriatice, Slovenia e o tara mica cu o populatie de numai doua milioane de locuitori si opt regiuni care merita vizitate, pe rand.

Ljubljana si multitudinea de monumente

Capitala a Sloveniei, Ljubljana are trei monumente inscrise in Patrimoniul Mondial care trebuie vizitate: Castelul, Podul Dragonilor si Biserica Sf. Nicolae. Orasul este putin populat, cu numai 280.000 locuitori, dar este plin de monumente baroce si artnouveau. Sunt multe festivaluri in oras, la cel de muzica usoara au participat si interpreti romani si merita sa va informati inainte de plecare in privinta acestor manifestari.

Statiunea termala Bled

Una dintre cele mai populare destinatii turistice, Bled se lauda cu un castel ale carui reflexii se oglindesc in apa lacului de munte si care i-au adus faima mondiala. Este o destinatie potrivita, atat pentru romantici, cat si pentru aventurieri.

Aici te poti plimba in jurul lacului, neaparat trebuie sa vizitezi castelul si poti lenevi pe plajele de langa lac. In mijlocul lacului glaciar Bled se afla o insula in forma de lacrima, singura insula naturala din Slovenia.

La masa in Slovenia

Se mananca bine si foarte variat in Slovenia, in functie de regiune. In partea dinspre Marea Adriatica predomina pestele si fructele de mare iar in partea dinspre munte sunt multe preparate pe baza de carne, cartofi si varza.

Masa incepe cu o supa, de ciuperci in paine, de vita, exista si mamaliga, dar si micii specifici acelei parti de Balcani, čevapčiči sau pleskavica. Slovenia se lauda cu multe deserturi, dar si cu vinuri si bere, cunoscute deja la nivel mondial. Regasiti alaturi cateva retete pentru a va familiariza cu gustul sloven.

Stiati ca…

… supele au intrat relativ recent in cultura culinara slovena, dar s-au diversificat destul de mult pana in prezent?

… in Slovenia, ca si in alte tari din fosta Iugoslavie, gasesti influenta turca din reteta locala de mititei (Cevapcici)?

… multe dintre viile slovene se bucura de un microclimat similar cu cel din regiunea franceza a Bordeaux-ului, ca atare au vinuri foarte bune?