Dulceaţă de morcovi

1. Se spală morcovii şi se curăţă de impurităţi. Se taie pe jumătate, apoi pe lungime şi se pun la fiert în 3 litri de apă cu sare. Când s-au înmuiat, se scot din apa sărată. 2. Lămâile se spală şi apoi se taie bucăţele, cu tot cu coajă. E bine să li se scoată […]

“Mingiuţe” din meniul zeilor

1. Se pregăteşte grişul cu zahărul, laptele şi vanilia după reţeta tradiţională de griş cu lapte, doar ceva mai vârtos, ca să se poata modela. Se lasă la rece. 2. Separat, se amestecă brânza de vaci cu stafidele şi la sfârşit cu crema de griş, până se formează o pastă consis­tentă. Se formează gogoşele de […]

Savoare franţuzească

1. Pentru piure se curăţă zmeura, se spală în câteva jeturi de apă şi se pune la fiert cu apa şi zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mic până dă în 2-3 clocote. După ce a fiert, se separă fructele de zeamă şi se dau la rece. 2. Separat se prepară com­poziţia pentru spuma […]

Africană cu sos orange

1. Se pregăteşte tava pentru foaie şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120 de grade. Se bat gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Separat se bat albuşurile cu restul de zahăr, până se obţine o spumă densă, de care să nu se […]

Delicatesă cu agrişe

1. Agrişele se spală, se curăţă de codiţe şi se lasă la uscat. 2. Într-un sfert de litru de apă se pun la fiert zahărul cu beţele de vanilie şi coaja de lămâie. După ce dă un clocot, se adaugă agrişele şi se ia de pe foc. 3. Se iau agrişele cu o paletă şi […]

Pere aromate

1. Perele se spală, se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se scot sâmburii. Fiecare bucată se înmoaie în suc de lămâie. 2. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa şi se lasă pe foc până ce zahărul se dizolvă complet. Se adugă apoi perele, scorţişoara şi cuişoarele şi se lasă pe foc […]

Curcubeu cu fructe asortate

1. Merele se spală, se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi se scot sâmburii. Se pun într-o oală cu apă, se adaugă scorţişoara, zahărul şi se lasă la fiert, până dă un clocot. 2. Fructele de kiwi se cojesc şi se taie felii, iar căpşunile se spală bine. Se pun la fiert împreună […]

Profiterol

1. Se pun la foc mic, într-o crăticioară, apa, sarea şi uleiul. Când au început să fiarbă, se adaugă făina cernută şi se amestecă bine până se obţine o cremă tare. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecându-se de fiecare dată. După ce […]

Parfait cu banane

1. Se separă ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare şi cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră. Se adaugă făina cernută, batonul de vanilie şi se toarnă laptele călduţ. Se pune untul tăiat cubuleţe şi compoziţia obţinută şi se lasă să fiarbă la baie de aburi. 2. Ca să nu se taie, […]

Îngheţată “Căpşunica”

1. Se aleg căpşunile, se spală în câteva jeturi de apă rece şi apoi se lasă la scurs, într-o sită. 2. După ce s-au scurs, se taie cubuleţe şi se pasează de 2-3 ori cu blenderul, apoi se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr pudră. 3. Separat, se pune frişca într-un bol mai înalt şi […]