Puişori din fursecuri

1. Budinca de vanilie se amestecă cu laptele rece şi zahărul şi se fierbe până se formează o cremă consistentă. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă untul frecat spumă cu zahărul vanilat şi se amestecă până se încorporează. 2. Se aleg 12 caise uscate, mai frumoase şi se păstrează. Din restul de caise […]

Prăjitură cu mac şi căpşuni

1. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul pudră până se topeşte. Se adaugă macul, zahărul vanilat, scorţişoara, făina amestecată cu amidonul şi albuşurile bătute spumă. Se amestecă uşor şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc mediu 25 minute. 2. Gelatina se lasă la înmuiat în apă rece. Căpşunile […]

Gogoşele cu cremă

1. Se încinge cuptorul. Într-o oală de 1-2 l, se pun pe foc 125 ml apă, 70 g unt şi un praf de sare. Se lasă să dea câteva clocote, apoi se adaugă toată făina odată şi se opreşte focul. Se amestecă până ce se omogenizează şi se lasă puţin să se răcească. Se adaugă […]

“Ochiuri” cu caise

1. Se întinde aluatul şi se taie în pătrate cu latura de aproximativ 7 centimetri. Se răsucesc colţurile aluatului către centru şi se presează. Se aşază într-o tavă pentru copt, unsă cu unt sau cu puţin ulei. Se bate un ou şi se ung bucăţile de aluat. 2. Se amestecă brânza cu zahărul şi cu […]

Prăjituri cu ciocolată

Compoziţia: 1. Gălbenuşurile, zahărul, zahărul vanilat şi untul se freacă până ce zahărul se dizolvă complet. Se adaugă făina şi se amestecă până ce se omogenizează, apoi se lasă să se odinească 30 de minute. 2. Se întinde aluatul într-o foaie subţire. Se decupează forme rotunde, care se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de […]

Pască în 10 paşi cu brânză dulce şi stafide

1. Pasca se prepară dintr-un aluat de cozonac şi diverse umpluturi, în special umplutură de brânză dulce cu stafide. Pentru reuşita acesteia, bucă tăria trebuie să fie bine încălzită şi toate ingredientele să se păstreze la cald câteva ore înainte de folosire. Cuptorul se încălzeşte mai întâi la foc mic, pentru păstrarea unei temperaturi mai […]

Cozonac pentru copii

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează, se lasă deoparte 5 minute, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii şi se acoperă cu un […]

Cozonac cu fructe confiate

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează, se lasă deoparte 5 minute, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţiedeconsistenţasmântânii. Seacoperă cu un strat de făină şi se […]

Pască – pâine

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează şi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii, apoi se acoperă cu un strat de făină şi se […]

Amintiri din copilărie

1. Se pun într-un castron untul rece, zahărul brun, sarea, două linguri de praf de copt, laptele praf şi ouăle. Se ames­tecă şi se toarnă peste făină. Se frământă totul până se obţine un aluat tare. Se lasă la rece 30 de minute. 2. Se pune câte o bucată de aluat în formele unse cu […]