Iti plac deserturile crocante? Nu exista desert mai crocant decat tortul Krantz, un deliciu nemtesc cu multa crema de vanilie, dulceata de mure si un strat pe masura de alune de padure.

Ingrediente pentru crema

600 ml lapte 3 galbenusuri 120 g zahar 50 g amidon esenta de vanilie 250 g unt 3 linguri dulceata de mure/coacaze

Ingrediente pentru stratul crocant

250 g alune de padure coapte 150 g zahar 2 linguri unt 2 linguri apa

Ingrediente pentru blat

6 oua 250 g unt 225 g zahar 350 g faina 1 pliculet praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu esenta de vanilie
Mod de preparare:

Prepararea cremei

  1. Pune laptele la fiert, si da-l de pe foc cand da in clocot. In rastimp, freaca galbenusurile cu zaharul pana obtii o crema deschisa la culoare.
  2. Incorporeaza amidonul, apoi o parte din laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand energic de fiecare data.
  3. Adu compozitia de galbenusuri peste restul de lapte si da cratita inapoi la foc, amestecand periodic pana ce crema se ingroasa, apoi adauga esenta de vanilie. Da crema de vanilie deoparte, acoperita cu folie de plastic.
  4. Separat, bate untul moale pentru 5-6 minute, pana devine o crema deschisa la culoare. Incorporeaza apoi treptat crema de vanilie in untul batut.
  5. Da crema de tort astfel obtinuta la frigider, pana la folosire (minim 2 ore).

Prepararea stratului Krantz

  1. Coace alunele de padure pentru 10 minute la cuptor. Da-le apoi printr-o rasnita sau robot de bucatarie, pentru a le marunti.
  2. Pune zaharul si apa la topit, intr-o cratita sau tigaie adanca, la foc mediu. Amesteca pana ce zaharul se dizolva, iar din momentul in care siropul incepe sa fiarba, nu mai amesteca. Cand compozitia isi schimba culoarea si prinde aspect de caramel, da imediat focul mic si pune alunele macinate peste caramel.
  3. Amesteca bine pentru 30-60 secunde, apoi toarna compozitia pe o hartie de copt si intinde-o rapid cu o spatula, in strat cat mai subtire.
  4. Cand stratul Krantz s-a intarit bine, marunteste-l cat mai bine bagandu-l intr-o punga, folosind un facalet.

Pregatirea blatului si asamblarea tortului Krantz

  1. Bate untul cu zaharul si esenta de vanilie, pentru cateva minute, pana devine crema. Adauga ouale, omogenizeaza, apoi incorporeaza faina, praful de copt si bicarbonatul.
    Toarna compozitia de blat intr-o tava de tort bine unsa cu unt, cu pereti detasabili sau bundt.
  2. Da blatul la cuptor pentru 45 de minute la 175 grade. Cand blatul se raceste, taie-l in 2 sau 3 straturi si incepe asamblarea tortului, astfel:
  3. Pe stratul de blat intinde 1-2 linguri de dulceata de mure/coacaze, urmat de un strat gros de crema, de urmatorul blat si asa mai departe pana ai terminat de asamblat tortul.
  4. Imbraca tortul Krantz in crema ramasa, iar pe toata suprafata orneaza-l cu stratul Krantz.