Nu e cel mai usor desert cu mere, dar sigur e cel mai bun! Prajitura “Felie de mar” cu nuci si vanilie e raportul perfect dintre pufos, cremos si crocant, cu un gust fresh de la merele caramelizate.

Ingrediente pentru blat (1)

70 g unt 100 ml lapte 40 g zahar 4 galbenusuri 100 g faina 1/2 pliculet praf de copt

Ingrediente pentru blat (2)

4 albusuri 1 lingura zeama de lamaie 8 linguri zahar

Ingrediente pentru primul strat de mere

1 lingura unt 3 mere 2 linguri zahar

Ingrediente pentru crema de vanilie

400 ml lapte 4 linguri zahar 2 linguri amidon 3 galbenusuri esenta de vanilie

Ingrediente pentru stratul de nuca si mere

2 mere 200 g nuca 2 linguri zahar 1 lingura unt
Mod de preparare:

Prepararea blatului

  1. Topeste untul la foc mic, adauga laptele, zaharul si amesteca pana ce zaharul e topit. Da cratita de pe foc, adauga galbenusurile si cerne faina cu praful de copt.
  2. Separat, bate albusurile cu zeama de lamaie si zaharul adaugat treptat, pana cand albusurile se tin de tel, insa nu sunt tari, ca pentru bezea.
  3. Combina cele 2 compozitii, incorporand albusurile in galbenusuri cu miscari de jos in sus, folosind o spatula. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si asaza tava intr-o alta mai mare, in care torni apa fierbinte. Coace blatul la 130 grade pentru 40 minute, apoi lasa blatul sa se raceasca.

Prepararea primului strat de mere

Rade cele 3 mere curatate pe razatoarea mare si trage-le putin la tigaie cu 2 linguri de zahar si o lingura de unt, incat zaharul sa se topeasca iar merele sa se caramelizeze usor. Asaza stratul de mere, cu tot cu zeama rezultata, pe partea poroasa a blatului (teoretic cea care a avut contact cu tava).

Prepararea cremei de vanilie

Pune laptele la fiert la foc mic. In rastimp, combina galbenusurile cu zaharul. Adauga apoi amidonul si mixeaza pana cand crema se deschide la culoare.
Cand laptele sta sa fiarba, toarna putin cate putin peste galbenusuri, amestecand energic in acelasi timp. Continua pana cand torni tot laptele.
Adu compozitia inapoi la foc medi si amesteca continuu, pana cand crema de vanilie se ingroasa. Adauga esenta si untul si amesteca pentru inca un minut. Lasa crema sa se raceasca acoperita cu folie de plastic, pentru a preveni intarirea la suprafata.
Intinde crema peste stratul de fructe si da-o la rece cat timp pregatesti ultimul strat.

Prepararea stratului de nuca si mere

Curata si taie merele cubulete mici, iar nuca toac-o mare, de cutit. Pune toate ingredientele intr-o cratita mica si intoarce-le pentru 7-10 minute, pana cand nuca si marul se combina, iar marul este patruns.
Distribuie amestecul deasupra cremei de vanilie si da prajitura la rece pana la servire.

Prajitura Banana Split

Eclere Tiramisu

Prajitura “Lapte de pasare”