Te pregatesti sa intampini sezonul rece? Fara muraturi parca nici nu se poate! Uite cum pui la borcane gogonele in saramura, un deliciu sanatos romanesc, ce nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie pe timpul iernii.

Reteta e simpla, insa nu mentionez cantitati, pentru ca din legume puteti exclude ce nu preferati, precum ardeii de exemplu, adaugand la schimb mai multe gogonele. E important de respectat, indiferent de cantitatea si raportul de legume, reteta pentru zeama de muraturi in saramura.

Ingrediente

rosii, cat mai necoapte morcov telina (cu tot cu frunze) ardei capia verde (optional) crengute de marar pepenas de murat (optional) hrean

Ingrediente pentru zeama de muraturi

1 lingura sare/1 L apa 250 ml otet (o cana)/8 L de apa boabe de ienibahar boabe de mustar
Mod de preparare:

1. Alege gogonelele cat mai sanatoase, cel mult putin parguite.
2. Spala, curata si feliaza morcovul rondele, hreanul pe lungime, ardei capia verzi si telina, atat radacina, cat si frunzele tocate, apoi asaza-le pe toate in borcane de muraturi.
3. Asaza borcanele de muraturi pe cozi de cutite si furculite sau pe tavi metalice, pentru a prelua din temperatura ridicata si a evita spargerea borcanelor.
4. Deasupra asaza crengutele de marar, cu rolul de a bloca toate muraturile in lichid.
5. Intr-o oala incapatoare, fierbe zeama de muraturi, punand o lingura de sare la fiecare litru de apa si 250 ml (o cana de ceai) de otet la fiecare 8 litri de apa.
6. In plus, in zeama de muraturi poti adauga boabe de ienibahar si de mustar, avand rolul de a aroma si de a mentine gogonelele in saramura cat mai ferme.
7. Toarna solutia clocotita peste legume in borcane, imediat ce sarea s-a topit.
8. Ermetizeaza borcanele de gogonele in saramura, ungand gura borcanului cu putina zeama de muraturi si strangand bine celofanul deasupra. Leaga-le la gura si lasa-le sa se raceasca complet, inainte de a le muta in camara, pentru iarna.

S-ar putea sa-ti placa si: