Sotia celui de-al 35-lea presedinte al Americii, Jackie Kennedy, nu era cunoscuta doar pentru eleganta si rafinamentul ei, ci si pentru aplecarea catre cultura frantuzeasca. Nu e, deci, nicio surprindere ca cea mai faimoasa reteta a primei doamne era crema de zahar ars, o specialitate din bucataria frantuzeasca. 

Ingrediente

720 g smantana pentru frisca 6 linguri zahar 4 galbenusuri 2 oua 1 baton de vanilie zahar brun
Mod de preparare:
  1. Despica batonul de vanilie pe lungime si scoate-i semintele. Pune apoi smantana pentru frisca, batonul de vanilie si semintele scoase din acesta la fiert, la bain marie. Separat, bate cele 6 linguri de zahar cu galbenusurile si ouale pana cand obtii o consistenta usoara si o culoare galbuie.
  2. Scoate batonul de vanilie din castronul pus la bain marie si toarna frisca fierbinte peste crema de galbenusuri, putin cate putin, amestecand energic. Dupa ce ai incorporat toata crema de oua, adu castronul inapoi la bain marie.
  3. Amesteca in mod constant, pana cand compozitia ramane in strat subtire, dar consistent, pe spatele lingurii cand o ridici. Toarna crema de zahar ars in vasul in care il vei servi (neaparat termorezistent) si da-l la rece pentru 1-2 ore, sau pana cand se solidifica.
  4. Odata intarit desertul, pune tava intr-un alt recipient termorezistent, mai mare, plin cu cuburi de gheata. Deasupra desertului pune zahar brun (cca 100 g), acoperind in intregime crema de zahar ars.
  5. Da preparatul la broiler pentru cateva minute, pana cand zaharul se topeste si se caramelizeaza. Stai totusi prin apropiere si nu lua ochii de pe desert, caci se poate arde foarte rapid.
  6. Alternativ, daca detii o torta culinara, poti arde zaharul cu aceasta. Totodata, poti incinge o lingura de metal si o poti aplica pe zaharul ce acopera crema. Este necesar sa incingi lingura de mai multe ori pentru a topi si carameliza intreaga suprafata.

Sursa reteta: townandcountrymag.com