Cozonacul ramane un desert traditional, potrivit pentru orice eveniment important. Iti propunem o reteta cu mac si cocos, ingrediente care ii vor da un gust special.

Ingrediente pentru aluat:

1,100 kg faina 250 g unt 2 galbenusuri un ou 20 g drojdie proaspata 200 ml lapte 1/4 lingurita sare 5 linguri zahar 1 1/2 lingura cacao

Ingrediente pentru umplutura de mac:

250 g mac macinat 150 g zahar 100 ml lapte

Ingrediente pentru umplutura de cocos:

250 g nuca de cocos 150 g zahar 100 ml lapte

Mai ai nevoie de:

2 linguri coniac coaja rasa de la o lamaie 150 g stafide o lingura esenta de rom
Mod de preparare:

1. Pentru inceput, se pregatesc doua tavi pentru cuptor, care se pun deoparte.
2. Pentru aluat, faina cernuta si un praf de sare se pun intr-un castron mare si incapator si se amesteca usor cu un tel. In laptele usor incalzit se dizova zaharul, drojdia si se amesteca. Ouale se bat cu furculita intr-un castronel.
3. Peste ingredientele uscate se adauga laptele, untul topit, ouale si se incepe framantarea pana se obtine un aluat potrivit de moale, pufos si elastic.
4. Aluatul obtinut se imparte in doua bucati egale si, intr-o parte se pune cacaua. Se framata din nou pana ce aceasta este bine incorporata. Se pun bucatile rezultate intr-un castron, se acopera cu un prosop si se lasa aluatul la dospit, intr-un loc cald, pentru 50 de minute.
5. Intre timp, se pun stafidele intr-un castronel la inmuiat in rom si coniac si se lasa sa stea 10-15 minute. Se pune nuca de cocos si macul macinat in doua castroane incapatoare. Se toarna laptele intr-o craticioara, se adauga zaharul si se pune la incalzit. Cand acesta s-a infierbantat, se toarna separat peste nuca de cocos si peste mac. Se imparte coaja de lamaie rasa, stafidele (cu tot cu zeama in care au stat) in doua si se pune cate o parte in fiecare umplutura, amestecand bine.
6. Pe masa pudrata cu faina se intinde foaia alba de aluat. Se roteste si se dezlipeste constant foaia de pe masa de lucru. Trebuie sa rezulte o foaie uriasa si foarte subtire. Se procedeaza la fel si cu ce-a de-a doua foaie, cea cu cacao. Foile astfel intinse se suprapun una peste alta si apoi se rastorna deasupra prima data umplutura de mac care se niveleaza, apoi se intinde si umplutura de cocos.
7. Aluatul astfel umplut se ruleaza cu grija, astfel incat sa rezulte un sul foarte lung de aproximativ un metru si cu un diametru de 7-8 cm. Sulul se taie in bucati egale cu lungimea tavilor de copt. Fiecare cozonac rezultat se ruleaza foarte strans intr-o hartie de copt si se asaza in tavile pregatite anterior.
8. Se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 40-45 de minute pana sunt rumeni si bine patrunsi. Cu 10 minute inainte de a-i scoate din cuptor, se indeparteaza hartia de copt si se mai lasa putin ca sa se rumneasca si in exterior.