Daca doriti sa va surprindeti invitatii cu un aperitiv inedit, incercati aceasta reteta de coronita cu sunca, trimisa de Octavia Marculescu, din judetul Timis.

Ingrediente pentru aluat

600 g faina 150 g iaurt gras 2 oua 5 linguri ulei de masline 100 ml lapte 40 g drojdie o lingurita miere 1/2 lingurita sare piper

Ingrediente pentru umplutura

150 g branza dulce 150 g telemea sau branza de burduf 150 g cascaval 150 g sunca 2 linguri chimen 2 oua 100 g masline fara samburi

Ingrediente pentru uns

un ou 2 linguri smantana
Mod de preparare:
  1. Se amesteca drojdia cu mierea, 2 linguri faina si putin lapte caldut. Se lasa sa creasca 10-15 minute, la loc cald.
  2. Se cerne faina intr-un vas mai mare, se adauga sare si piper, si se face un loc in mijloc unde se pune maiaua crescuta, ouale batute cu iaurtul, laptele caldut ramas si uleiul si se amesteca sa se omogenizeze. Se framanta apoi un aluat usor. Daca este nevoie, se mai adauga faina. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul, cam o ora si jumatate.
  3. Intre timp, se pregateste umplutura. Se rad telemeaua si cascavalul, se toaca sunca, apoi se amesteca toate branzeturile cu ouale batute si chimen.
  4. Din aluatul crescut se intinde o foaie cam de jumatate de centimetru grosime pe masa presarata cu faina. Se intinde uniform toata compozitia de branza, se pun apoi sunca, maslinele si chimen.
  5. Se ruleaza foaia si se strange la capete. Apoi, cu un cutit ascutit, se taie ruloul in felii cam de 2 degete grosime. Acestea se pun intr-o tava rotunda putin suprapuse. Se ung cu oul batut cu smantana, se mai lasa sa creasca 20 de minute, apoi se da la cuptorul preincalzit pentru 40-45 de minute