Petrece sarbatorile romaneste si pregateste un colac impletit asa cum se prepara in ardeal. Reteta e simpla, deci nu ai cum sa dai gres!

Ingrediente

650 g faina un cub drojdie proaspata 300 ml lapte 2 oua 2 linguri unt 2 linguri zahar un praf sare

Ingrediente pentru copt

un ou
Mod de preparare:

 

  1. Drojdia cu zaharul se amesteca cu 100 ml lapte caldut si se lasa 10 minute sa actioneze.
  2. Faina cu sarea se amesteca si se cerne apoi de trei ori printr-o sita foarte fina. Se face un gol la mijloc in care se pune drojdia. Se incepe amestecarea, se pune untul moale, ouale si se amesteca turnand restul laptelui. Se amesteca si se framanta pana ce se desprinde de maini si vas. Se acopera si se lasa la crescut 30 de minute.
  3. Din aluatul crescut se ia 2/3 care se lucreaza 2-3 minute pe masa presarata cu faina. Se imparte acest aluat in doua, se modeleaza doua suluri care se impletesc, se unesc la capete si se asaza in tava de copt baza colacului astfel formata. Se unge cu ou batut.
  4. Din restul aluatului ramas, 1/3 se modeleaza diverse forme sau flori care se asaza deasupra colacului. Se unge cu restul de ou batut si se lasa la cuptor pentru 45 de minute. Se taie numai dupa ce s-a racit complet.

Vezi si:

Mini cozonaci cu stafide

Cozonac cu nuca

Cozonac floare cu ciocolata