Gogonele picante

1. Gogonelele se spală bine, ceapa se curăţă şi se spală. Se taie ceapa felii şi gogonelele mai mari în sferturi. Ardeii iuţi se toacă în feliuţe subţiri. 2. În borcanul pregătit în prealabil se aşază frumos gogonelele, presărând printre ele feliile de ceapă, con­dimentele şi ardeii iuţi. 3. Se prepară saramura, punând o lingură […]

Ceapă murată

1. Se pregăteşte saramura, punând o lingură cu vârf de sare la 1 l apă, în funcţie de cantitatea dorită. Trebuie să se prepare suficient de multă saramură, aşa încât legumele să fie perfect acoperite în recipiente. 2. Cepele se curăţă de coji, se spală bine şi se aşază în borcane sau în bidoane pregătite […]

Mix picant de citrice murate

1. Lămâile şi portocalele se spală şi se taie sferturi, pe lung. 2. Oţetul, zahărul şi sarea se dizolvă în 600 ml apă şi se dau în clocot. Se adaugă lămâile şi portocalele şi se lasă la fiert cam 10 minute. 3. În borcanul pregătit dinain­te se pun frunzele de dafin, boabele de piper, cuişoare […]

Morcovi marinaţi

1. Morcovii se curăţă şi se taie fâşii. 2. Vinul se toarnă într-un vas şi se amestecă cu 500 ml apă, frunzele de dafin, rozmarinul, cimbrul, mărarul, sarea şi piperul. Vasul se pune pe foc şi se lasă să dea în clocot. Apoi se adaugă morcovii şi se lasă la fiert  15 minute, la foc […]

Marinată mediteraneană

1. Castraveţii se spală bine şi se taie felii potrivit de groase, pe lung. Ţelina se curăţă, se spală şi se taie batonaşe. 2. Morcovii se curăţă, se spală şi se taie rondele. Usturoiul se decojeşte. 3. Se face un amestec din oţet, sare, 2 l apă rece, mentă tocată. 4. Într-un borcan încăpător, se […]

Pe placul thailandezilor

1. Legumele se spală bine şi se pun la scurs. 2. Castraveciorii se taie rondele potrivit de groase, apoi se presară peste ei sare şi se lasă deoparte, cam 30 de minute. 3. Puneţi vasă la fiert într-un vas. Când dă în clocot, se opăresc cas­traveciorii cam 30 de secunde, apoi se scot şi se […]

Salată boierească

1. Legumele se curăţă, se spală bine şi se pun la scurs. Se taie în bucăţi mari ardeii şi castraveciorii fără coajă şi feliuţe ceapa şi usturoiul. 2. Într-un vas încăpător se pun la fiert oţetul, uleiul, zahărul sau mie­rea, condimentele şi sarea, până dau în clocot. Se pun  deasupra, pe rând, legumele, atât cât […]

Bărcuţe à la grec

1. Vinetele se spală, se taie felii, se stropesc cu suc de lămâie şi se sărează. După ce se scurg, se ung cu ulei de măsline şi se coc pe grătar pe ambele părţi, circa 3 minute. 2. Se amestecă uleiul de măsline, usturoiul pisat, ierburile tăiate, piperul şi sare, după gust. 3. Se taie […]

Turnuleţe apetisante

1. Preîncălziţi cuptorul. Vinetele se spală, se curăţă şi se taie felii. 2. Rondelele de vinete se pun în tava de la cuptor, tapetată în preala­bil cu folie de aluminiu. 3. Se presară deasupra sare şi piper, după gust, şi se stropesc cu puţin ulei de măsline. Se lasă la cuptor 15 minute. 4. Roşiile […]

Supă mozaic

1. Roşiile se taie felii subţiri şi se pun la fiert în jumătate de litru de apă. Când se fierb bine, se trec prin sită, se separă seminţele şi pieliţele. Separat se fierb morcovul, pătrunje­lul şi ceapa tocate mărunt. 2. După ce au fiert, se strecoară legumele şi se păstrează zeama, adaugându-se sucul de roşii, […]