Cremă de urzici

Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine în mai multe ape până ce ultima apă rămâne limpede. Urzicile se opăresc în apă cu sare timp de aproximativ 40 de minute, astfel încât să nu înţepe atunci când se vor servi. Se scot cu spumiera […]

Specialitate de peşte cu orez

Se pun medalioanele de şalău în tavă, se stropesc cu ulei, vin şi zeamă de lămâie, se condimentează cu sare şi piper şi se bagă la cuptor. În acest timp, se curăţă ceapa, morcovii şi ardeii, se spală, se taie mărunt şi se călesc în unt. Se adaugă orezul spălat în prealabil şi se amestecă […]

Mâncare sârbească

Se trece orezul prin câteva ape şi se pune să fiarbă în apă cu sare şi puţin ulei. Cartofii şi morcovii se spală şi se pun şi ei să fiarbă în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert şi morcovii, şi cartofii, se scot din apă şi se lasă să se răcească. Cartofii […]

Ciorbă de legume 2

Se curăţă morcovii, ceapa, cartofii şi dovleceii, se spală bine cu jet de apă rece, apoi se taie cubuleţe sau mărunt, în funcţie de preferinţe. Toate legumele se pun să fiarbă în apă cu sare şi puţin piper, după gust. După ce au fiert toate legumele, se lasă la foc mic să mai clocotească de […]

Salată de paste cu roşii şi busuioc

Pastele sub formă de melcişori se fierb conform instrucţiunilor de pe cutie, în apă cu sare şi un strop de ulei, ca să nu se lipească între ele. După ce au fiert, se scot din apă într-o strecurătoare şi se dau printr-un jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. Roşiile se opăresc, se […]

Tocăniţă cu carne şi orez

Se taie carnea de porc cubuleţe şi se călesc în puţin ulei, până capătă o crustă aurie. Se condimentează cu sare şi piper, după gust, şi se stropeşte cu apă călduţă. Între timp, se curăţă ceapa, usturoiul şi ardeii, se spală şi se pun să se călească împreună cu carnea de porc. Separat, se alege […]

Supă-cremă de dovlecei

Se curăţă dovleceii, ardeii, ceapa, cartofii şi morcovul, se spală şi se pun toate să fiarbă întregi, ca pentru supă, în apă cu sare şi ulei. După ce au fiert, se scot din zeamă şi se lasă să se scurgă. Morcovul şi ceapa se aruncă, iar celelalte legume se pasează cu blenderul. Se amestecă cu […]

Paste aromate cu cimbru

Se pun macaroanele să fiarbă conform instrucţiunilor de pe pachet, în apă cu sare şi cu o linguriţă de ulei, ca să nu se lipească între ele, şi se acoperă cu un capac. După ce au fiert, se scot din oală şi se dau în 2-3 jeturi de apă rece. Se pun apoi în strecurătoare […]

Ciorbă de lobodă roşie

Se alege loboda, se spală de 4-5 ori în apă rece şi se lasă să se scurgă în sită. În acest timp, se pun aproximativ 2 litri de apă să clocotească cu o linguriţă de sare şi se adaugă loboda. Se lasă să dea în câteva clocote şi se scoate din oala în care a […]

Salată rusească

Se spală morcovii şi cartofii, se curăţă şi se pun să fiarbă în apă cu sare. Apoi se scot şi se pun în sită să se scurgă şi să se răcească. Se spală feliile de şalău şi se fierb, la foc mic, 30 de minute. Se scot şi se lasă la scurs. Într-un bol, se […]