Raţă cu mandarine

1. Raţa se curăţă, se spală şi se tapetează cu un şervet absorbant să se usuce. Se dă cu un praf de sare peste tot, se stropeşte cu zeama de lămâie şi zeama de la 3-4 mandarine. Se pune într-un castron şi se lasă la rece 2-3 ore. Se acoperă şi se întoarce de câteva […]

Friptură de pui

1. Puiul se curăţă, se spală şi se tapetează cu un şervet absorbant să se usuce. Se dă cu un praf de sare şi de piper peste tot şi se stropeşte cu zeama de la jumătate de grepfrut. Se înfăşoară într-o folie transparentă şi se lasă la rece o oră. Cuptorul se încălzeşte. 2. Se […]

Lecso unguresc

1. Se spală ardeii, se taie în jumătă-ţi, se înlătură cotoarele şi se taie fideluţă. Se taie ceapa fâşii şi se pune la călit în untura de porc. Se adaugă ardeii şi se lasă la foc mic până când ceapa se rumeneşte. 2. Roşiile se spală şi se opăresc. Pentru a se putea decoji uşor, […]

Cârnaţi englezeşti

1. Făina, praful de copt. drojdia şi sarea se frământă cu laptele şi ouăle. Aluatul obţinut se acoperă şi se lasă deoparte 15 minute. Într-o tigaie, se prăjesc cârnaţii la foc mic, pănă încep să se pătrundă. 2. Separat, se amestecă ceapa bine mărunţită cu pătrunjelul. Se unge o tavă cu puţină grăsime şi se […]

Boudin noir tradiţional în Franţa

1. Se spală merele, se înlătură cotorul şi sâmburii, apoi se taie rondele. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă ceapa, sarea şi piperul. Se căleşte până se rumeneşte bine. 2. Separat, se topeşte untul cu zahărul, până când se carameli­zează. Se toarnă acest sos peste mere. 3. Cârnaţii se prăjesc în untură, apoi se […]

Limbă afumată în aspic

1. Se spală limba de porc şi se fierbe până se înmoaie. Se răceşte şi se curăţă de piele. Se înăbuşă legumele conge­late în puţină apă. 2. Separat, se dizolvă bulionul în 500 ml apă. Se adaugă oţetul, condimentele şi se fierbe. După ce clocoteşte bine se pune gelatina, apoi se strecoară printr-o sită deasă. […]

Clătite umplute cu somon afumat şi salată

1. Se pune făina într-un vas, se face o adâncitură în mijlocul ei şi se sparg ouăle înăuntru. Se adaugă uleiul, sarea şi un pic de lapte. Se amestecă bine până se omogenizează, după care se adaugă restul de lapte puţin câte puţin până ce va căpăta consistenţa unei smântâni. Se pune în tigaie o […]

Ciocolată caldă

1. Se taie ciocolata în bucăţi mari şi se topeşte într-o oală. 2. Se adaugă laptele şi se amestecă încontinuu până începe să fiarbă. Se trage deoparte. 3. Gălbenuşul se freacă cu zahărul, se adaugă lapte fierbinte şi se amestecă totul uşor cu telul. 4. Se toarnă în pahare sau în căni şi se pune […]

Vin fiert cu mandarine şi portocale

1. Se spală portocala cu apă caldă, se lasă la uscat pe un prosop şi se taie în 8 felii egale. În coaja fiecăreia se pun cuişoare. 2. Mandarinele se curăţă şi se desfac în felii. Se pun într-o oală feliile de portocală şi cele de man­darină, zahărul, cuişoarele, sucul de portocale, vinul şi romul […]

Cuibuşoare aromate

1. Se spală bine merele şi se sco­besc de miez. 2. Alunele şi migdalele se taie mărunt şi se prăjesc într-o tigaie. Se amestecă apoi cu smochinele mărunţite şi cu stafidele. 3. Se pune ames­tecul în mere şi se presară cu miere de albine. 4. Într-o tavă tape­tată cu unt se aşază merele umplute şi […]