Drojdia este un ingredient foarte des intalnit in deserturi, aluaturi de paine sau pizza. Drojdia se foloseste in coacere si fermentare, de mii de ani. Aceasta determina cresterea in volum a aluatului, influentand totodata si gustul preparatului. Iata sub ce forme o poti gasi de cumparat.

In comert, se gasesc diferite tipuri de drojdie: activa, inactiva, lichida, deshidratata sub forma de granule sau de fulgi. Drojdia de panificatie, adica cea pe care o folosim la dospirea aluaturilor preparate in casa, este activa si, in functie de preferinte, aceasta poate fi folosita sub forma proaspata, uscata sau lichida. Aceasta din urma se gaseste mai greu in comert, insa se poate prepara in casa din apa, faina si zahar, lasate la dospit 2-3 zile.

Cum alegi si pastrezi drojdia2Asa ii pastrezi calitatile!

Drojdia proaspata se tine la frigider, intre 2 si 4 saptamani. Pentru a-si pastra calitatile, drojdia trebuie sa fie protejata de umiditate, deoarece aceasta o activeaza, facand-o sa-si piarda proprietatile. De asemenea, drojdia isi pierde efectul in contact cu aerul sau daca este tinuta in apropierea unei surse de caldura. Din acest motiv, e recomandat sa o pastrati intr-un recipient cu pereti si capac de culoare opaca, al carui continut sa fie ferit de lumina. Totodata, poate fi depozitata si in congelator, ea ramanand activa pana la sase luni. Drojdia uscata, ambalata la pliculete, inainte de utilizare trebuie pastrata intr-un loc uscat si racoros. Dupa desfacere, ea poate fi tinuta in frigider ca atare, sau intr-un vas uscat si acoperit. Drojdia lichida se poate pastra intr-o cutie inchisa ermetic in frigider 8 zile, dupa care e preferabil sa se reimprospateze.

Stiai ca…

… arheologii care au cercetat ruinele egiptene au descoperit cuptoare si picturi ce sugerau prepararea painii cu drojdie, ce datau de acum 4.000 de ani?

… pana in prezent au fost cercetate peste 1.500 de specii de drojdie, fiecare avand diferite marimi?

… viteza de fermentare a drojdiei determina calitatea aluatului? O fermentatie incetinita este asociata cu o aroma mai accentuata, o textura mai fina si mai pufoasa. De aceea, pentru unele preparate, aluatul se tine in frigider pana creste suficient.