Este vremea cireselor si, ca in fiecare an, de-abia asteptam momentul sa ne infruptam din aceste delicioase fructe. Si cum tara noastra are un sol prielnic, avem multe soiuri de cirese cu care sa ne delectam. Iata care sunt cele mai deosebite dintre acestea!

Soiuri de cirese romanesti

Negre de Bistrita

Li se mai spun cirese amare. Fructele au culoarea neagra, pulpa este semipietroasa, gustul lor fiind amarui.

Timpuriu de Bistrita

Ciresele sunt de marime mijlocie, au forma alugita, culoarea rosu inchis ajungand pana la negru, la maturitate deplina. Pulpa este semicrocanta, cu vinisoare sangerii, suculenta, cu gust dulce si samburi relativ mari.

Amar de Galata

Sunt ciresele bicolore, de culoare galben-roz, pulpa galben-albicioasa, cu un gust intens amar. Este un soi romanesc de cirese amare, cu o textura semipietroasa si forma sferica, usor turtita la baza.

Cerna Ciresele

Cerna au fructele mari, de culoare rosu-stralucitor si gust dulce-acrisor. Fructele se culeg la mijlocul lui iunie.

Boambe de Cotnari

Sunt cirese foarte mari, iar soiul este extrem de productiv. Fructele sunt suculente, de culoare galben-auriu cu pete roz-rosu pe o mare parte din suprafata, foarte bune la gust. Pot fi culese la sfarsitul lunii iunie. Este un soi foarte des intalnit in tara noastra. Ciresele sunt ideale pentru consum proaspete sau sub forma de dulceturi si compoturi.

Uriasele de Bistrita

Sunt un soi foarte viguros, cu fructe foarte mari, de culoare rosie. Pulpa este pietroasa, suculenta, iar gustul duce, putin acidulat. Fructele pot fi culese in prima jumatate a lunii iulie.

Stiai ca…

… ciresul crestea in stare salbatica in Asia occidentala, romanii fiind cei care l-au adus in Europa in antichitate? In Romania, a ajuns in timpul invaziei otomane.

… in cosmetica, ciresele se folosesc ca masca impotriva tenului uscat si obosit?

… 20 de cirese amare consumate zilnic pot trata durerea de cap, inlocuind astfel efectul unei aspirine, conform American Chemical Society?

… o cura cu cirese stimuleaza detoxifierea naturala a organismului si ajuta la eliminarea kilogramelor in plus? Detoxifierea este stimulata de continutul ridicat de apa din cirese, de aproximativ 85%.