Daca ai o tava de tort in forma de inima, pregateste reteta asta pentru tort de ciocolata pe care sa il imparti cu jumatatea ta. Cu siguranta va fi un rasfat pentru amandoi.

Ingrediente

3 oua + un albus la temperatura camerei 190 g zahar 120 ml ulei 80 ml cafea esenta de vanilie 85 g faina 35 g cacao 1 lingurita zeama lamaie 1 1/2 lingurita praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu 1 praf sare

Ingrediente pentru crema

120 ml smantana pentru frisca cat mai rece cateva picaturi esenta vanilie 25 linguri zahar 1 lingura cacao

Ingrediente pentru glazura

230 g ciocolata amaruie 180 ml smantana pentru gatit 2 linguri unt 1 lingura coniac/rom (optional)
Mod de preparare:

Prepararea blatului

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade si tapeteaza o tava in forma de inima cu ulei si faina. Amesteca uleiul si cafeaua racita impreuna cu esenta de vanilie. Pune faina intr-un recipient si cerne cacaua peste ea. Adauga apoi praful de copt, bicarbonatul de sodiu si praful de sare si omogenizeaza.
2. Separa ouale si freaca galbenusurile pentru 1 minut. Incorporeaza 135 g din cantitatea de zahar in galbenusuri, apoi desfa-le cu amestecul de ulei si cafea. Peste compozitia de galbenusuri adauga si ingredientele uscate, in 2-3 portii si incorporeaza-le cu grija, pentru a evita cocoloasele.
3. Bate albusurile cu zeama de lamaie pana cand se fac spuma, insa inainte de a se intari. Incepe apoi sa adaugi zaharul ramas (65 grame) si mixeaza pana ce albusurile devin usor lucioase si isi mentin forma.
Incorporeaza albusurile cu o spatula in compozitia cu cacao treptat, in mai multe transe, pana cand aluatul devine omogen. Toarna rezultatul in tava si da-l la cuptor pentru 35-40 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
4. Cand blatul este gata, lasa-l sa se raceasca inainte de a-l scoate din tava. Daca da semne ca se dezumfla, intoarce-l invers pe o suprafata dreapta.
Cand s-a racit, scoate tortul din tava intorcandu-l, nu inainte de a desprinde marginile cu ajutorul unui cutit subtire. Taie tortul pe jumatate cu un cutit cat mai lung si ascutit, pentru a obtine 2 blaturi mai subtiri.

Prepararea cremei

1. Bate smantana pentru frisca impreuna cu o lingura de cacao, 25 g zahar si esenta de vanilie pana cand se ingroasa.

2. Aseaza crema intre cele doua blaturi, evitand sa intinzi pana in margine, caci poate iesi printre blaturi si da tortul la frigider pentru minim o ora.

Prepararea glazurii si asamblarea tortului 

1. Rupe marunt bucatile de ciocolata si incalzeste smantana pentru gatit impreuna cu untul. Lasa smantana pe foc pana la punctul la care sta sa dea in clocot. Toarna smantana peste ciocolata sfaramata si amesteca, adaugand si lingura de coniac/rom. Cand glazura a devenit omogena, las-o deoparte 10-15 minute.
2. Pune tortul pe un gratar de fier, deasupra unei tavi. Toarna glazura cu grija, pentru a acoperi tortul pe toate partile in mod uniform. Daca e necesar, intinde glazura cu o spatula superficial, dar e de preferat sa eviti.
3. Muta tortul folosind 2 spatule la distanta de cativa centrimetri, pentru a nu se lipi de ciocolata de pe gratar.  Lasa tortul de ciocolata sa se intareasca, apoi da-l la rece. Serveste tortul in forma de inima cu fructe deasupra sau ornat cu frisca, dupa imaginatie.

Sfat util

✽ Din glazura de ciocolata ramasa, data la frigider pentru a se mai intari, poti forma mici trufe pe care sa le tavalesti prin cacao si cu care poti decora tortul.

Citeste si Cum sa faci un tort in forma de inima fara tava speciala

Vezi si alte retete de deserturi pentru Ziua Indragostitilor