Un preparat complex, traditional sicilian, pe care il poti consuma proaspat sau il poti servi a doua zi dupa preparare. Timballo este un fel de mancare extrem de satios, oarecum similar cu lasagna, insa cu o metoda diferita de preparare si cu mult mai multe legume.

Ingrediente
200 g faina 1 ou un praf sare 100 g unt 2-3 linguri lapte
Ingrediente pentru umplutura
400 g paste 2 vinete medii 250 g mozzarella 1 kg amestec carne tocata o conserva rosii cuburi 300 g mazare congelata 150 ml vin alb sec 4 catei usturoi 2 linguri patrunjel proaspat 2 foi de dafin un praf boia iute 3 linguri ulei de masline sare
Mod de preparare:
  1. Combina faina cu sarea si untul cat mai rece, taiat cubulete. Poti amesteca aluatul folosind furculita sau mixerul, cu accesoriile pentru aluat. Dupa ce faina se omogenizeaza cu untul, adauga oul si treptat cate o lingura de lapte, pana ce obtii un aluat ferm si nelipicios. Da compozitia la rece pentru 20-30 min.
  2. Spala vinetele, curata-le, apoi folosind curatatorul de legume, feliaza-le subtire, pe intreaga lungime. Prajeste feliile de vanata in ulei de masline, apoi scoate-le, scurgandu-le bine de ulei.
  3. Intr-o cratita, incalzeste uleiul de masline si soteaza usturoiul tocat marunt. Cand usturoiul incepe sa prinda culoare, adauga carnea si amesteca constant. Las-o sa isi schimbe complet culoarea si stinge cu vinul.
  4. Dupa ce vinul a scazut complet, adauga foile de dafin, sare, piper, patrunjelul, conserva de rosii cuburi si mazarea. Mai lasa compozitia pe foc pentru 5 minute.  Fierbe pastele pentru 5-6 minute, apoi scurge-le si combina-le cu sosul de rosii si carne.
  5. Unge cu unt o forma de tort cu pereti detasabili, scoate aluatul de la rece si intinde-l intr-o foaie subtire. Ruleaza blatul pe sucitor si intinde-l in forma de copt, incat sa urce pe peretii tavii, apoi taie excesul. 
  6. Asaza felii de vinete prajite la baza, apoi pune fasii de vinete pe peretii formei, lasandu-le sa atarne in afara cratitei. Peste vinete asaza mozzarella, deasupra toarna 1/2 din combinatia de carne cu paste si sos de rosii. Deasupra sosului pune un alt strat de vinete, urmat de un nou strat de felii de mozzarella si un nou strat de sos.
  7. Dupa ce ai adaugat ultimul strat de sos si carne, ridica fasiile de vinete ce atarna in afara vasului si adu-le pe toate deasupra compozitiei, unindu-le in centru. Daca ti-au ramas felii de mozzarella, asaza-le deasupra. Da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru ~o ora, sau pana cand se rumeneste bine.

S-ar putea sa-ti placa si:

Pizza cu somon

Caponata siciliana

Rulada Tiramisu