Un desert foarte similar cu varianta simpla a prajiturii inteligente, insa cu un ingredient suplimentar ce schimba complet gustul, facandu-l dulce-acrisor. Prajitura inteligenta cu lamaie, desi are un singur strat cand o asezi in tava, dupa ce o scoti de la cuptor va avea 3 straturi distincte, din care unul este crema de lamaie.

Ingrediente

4 oua la temperatura camerei esenta de vanilie 150 g zahar 125 g unt moale 115 g faina 5 450 ml lapte caldut 50 ml suc de lamaie coaja razuita de la o lamaie

Ingrediente pentru decor

zahar pudra
Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 160° si unge cu unt o tava patrata de 20/20 cm sau una rotunda. Alege o tava nu foarte mare ca latime sau lungime, deoarece daca nu este suficient de inalt aluatul in tava, exista riscul sa nu se poata stratifica.

2. Separa albusurile de galbenusuri si bate albusurile spuma, pana cand aceasta ramane pe paletele mixerului, atunci cand il ridici

3. Freaca galbenusurile cu zaharul pana obtii o consistenta cremoasa si usoara. Adauga untul si esenta de vanilie, amesteca pentru 1-2 minute, apoi adauga si incorporeaza faina.

4. Adauga zeama si coaja de lamaie, apoi adauga laptele treptat, pana la omogenizare, urmat de albusurile batute.

5. Albusurile trebuie amestecate cu o spatula, nu cu mixerul, si trebuie adaugate tot treptat, cat mai delicat.

6. Nu trebuie sa omogenizezi aluatul, albusul trebuie sa ramana oarecum vizibil in compozitie, deci incorporeaza albusurile superficial.

7. Toarna aluatul in tava de prajitura si da-o la cuptor pentru aproximativ o ora, sau pana ce se coloreaza auriu, iar prajitura trece testul scobitorii.

8. Decoreaza prajitura cu zahar pudra.

Sursa foto: 123rf