Iti vine toata familia la cina? Pregateste-le o caserola mare de paste grecesti la cuptor, numite Pastitsio, un preparat complex si aromat. Cu greu te vei abtine sa servesti si o a doua portie din mancarea asta greceasca, mai ales daca de fel numeri si caloriile.

Ingrediente pentru stratul de carne

750 g carne de vita tocata 2 cepe 1 catel usturoi 2 linguri bulion o conserva rosii maruntite o lingura zahar 100 ml vin rosu cimbru proaspat un praf scortisoara 4 linguri ulei 2 frunze de dafin 1/2 legatura patrunjel

Ingrediente pentru sosul bechamel

1 litru lapte 100 g unt 100 g cascaval 3 galbenusuri 100 g faina un praf nucsoara sare piper

Ingrediente pentru stratul de paste

300 g paste 2 oua 200 g branza feta 1/2 legatura patrunjel o lingura ulei de masline cimbru proaspat
Mod de preparare:

 

Prepararea stratului de carne

  1. Caleste ceapa tocata marunt in 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie. Adauga zaharul si amesteca pentru 2 minute, pana ce ceapa se caramelizeaza.
  2. Adauga usturoiul, lasa-l un minut si completeaza cu bulionul, amesteca 2 minute, apoi pune si carnea tocata in tigaie, insotita de inca 1-2 linguri de ulei de masline.
  3. Amesteca compozitia pana isi schimba integral culoarea, apoi stinge-o cu vinul si adauga condimentele, rosiile maruntite si cele 2 frunze de dafin. Dupa 7-8 minute, da tigaia de pe foc si scoate frunzele de dafin.

Pregatirea sosului bechamel

  1. Topeste untul intr-o cratita si adauga faina. Amesteca energic pentru 1-2 minute, pana se omogenizeaza, apoi adauga laptele treptat, amestecand.
  2. Cand sosul incepe sa bolboroseasca, da-l de pe foc si lasa-l putin sa se raceasca. Adauga sare, piper, nucsoara, cascavalul (pastreaza 2-3 linguri pentru deasupra) si cele 3 galbenusuri.

Pregatirea stratului de paste

  1. Fierbe pastele pentru 5-6 minute in apa cu sare, apoi scurge-le si amesteca-le cu putin ulei de masline. Asaza-le in tava termorezistenta, adauga cele 2 oua, branza feta faramitata, cimbrul si 1/2 legatura de patrunjel. Intoarce putin compozitia cu mainile.
  2. Peste stratul de paste pune tot amestecul de carne tocata, amestecat in prealabil cu un polonic de sos bechamel. Toarna sosul bechamel ramas peste carnea tocata, iar deasupra presara cascavalul pastrat. Da tava la cuptor la 180 grade pentru 30-40 de minute, sau pana cand crusta de deasupra se rumeneste bine.

Budinca de macaroane cu bacon si ciuperci

Paste gratinate cu ton

Caserola de paste cu pui Alfredo