Invata cum poti sa prepari o mozzarella de casa cu usurinta, folosind doar cateva ingrediente. In mod garantat, mozzarella astfel obtinuta va fi per total mai ieftina decat daca ai fi cumparat-o din comert.

Ingrediente

4.5 L de lapte integral (nu UHT) 1 lingurita de sare de lamaie, dizolvata in 60 ml de apa 1/4 lingurita de cheag lichid, dizolvat in 60 ml de apa 1 lingurita de sare
Mod de preparare:

1. Pentru a obtine mozarella de casa, mai ai nevoie, pe langa ingrediente si de o cratita mare, de un termometru de bucatarie si de o spumiera cu care sa scoti branza la final.

2. Pune laptele in cratita, alaturi de termometru. Adauca acidul citric si amesteca. Da focul mic si lasa laptele sa ajunga la temperatura de 90°, amestecand din cand in cand.

3. Cand laptele atinge temperatura mentionata, opreste focul. Toarna cheagul deja diluat prin spumiera, pentru a se distribui mai usor, si amesteca. Scoate termometrul din cratita si lasa-o sa stea timp de 8-10 minute. Laptele ar trebui sa aiba consistenta unei gelatine.

4. Taie suprafata branzei formate in diferite forme patrate, pentru o mai usoara strecurare, apoi separa branza de apa, incercand sa strecori cat mai bine branza de zer. 

5. Baga la microunde pentru un minut, intr-un castron, ceea ce ai reusit sa separi de zer si apoi scurge zerul rezultat. Scoate-o pe un tocator, adauga sarea, framant-o putin si apoi intinde-o bine cu mana si ruleaz-o, pentru a capata forma caracteristica branzei mozzarella pe care o stim cu totii.

6. Pune mozzarella de casa astfel formata intr-un castron cu apa si gheata, lasand-o asa timp de 5-10 de minute.

Sursa foto: 123rf