Un tort frantuzesc ce, literalmente, este crocant in gura (Croquembouche). In esenta, prepararea tortului de profiterol nu este dificila, insa presupune mai multe etape, ceea ce il face complex. Asadar, daca urmeaza sa organizezi o petrecere formala sau cu fast, ia in calcul si prepararea acestui desert rafinat.

Ingrediente

aluat de eclere crema de vanilie

Ingrediente pentru ornat

150 ml apa 450 g zahar 1 lingura sirop glucoza (ideal, nu obligatoriu)
Mod de preparare:
  1. Pentru aceasta reteta, e necesara o forma de Croquembouche de aluminiu, sau una de carton, pe care o poti crea si acasa. Ruleaza o foaie mai groasa, cartonata, incat sa iti iasa un con si capseaza marginile la baza conului si la varf, incat forma sa nu se desfaca.
  2. Asigura-te ca forma poate sta pe baza si nici nu se desface, eventual lipeste-o cu scotch, pentru mai multa siguranta. In interiorul conului de carton, introdu o foaie de copt rulata si deschide-o, incat sa acopere integral interiorul formei.
  3. Prepara cojile de profiterol si crema de vanilie, urmand reteta de profiterol (ingredientele si cantitatile sunt identice). Omite insa glazurarea cu ciocolata a profiterolului.

Pregatirea siropului

  1. Intr-o cratita antiaderenta, pune zaharul si apa, amesteca usor si lasa compozitia sa fiarba la foc mare. Din momentul in care incepe sa fiarba, da focul mic si uda marginile cratitei cu putina apa, folosind o pensula.
  2. Cand siropul incepe sa se inchida la culoare si prinde o nuanta subtila de auriu, da siropul de pe foc. Cu mare grija, inmoaie fiecare bucata de profiterol in sirop si bag-o in con.
  3. Intotdeauna adauga urmatorul profiterol cu siropul catre celelalte, incat sa adere. Totodata, incearca sa formezi o spirala de jur imprejurul peretilor conului si sa lasi centrul gol. Lasa tortul 5 minute, sa fii sigur ca e inchegat, apoi intoarce-l pe o farfurie si elimina cartonul si foaia de copt.

Decorarea tortului de profiterol

  1. Odata finalizat tortul de profiterol, inmoaie 2 furculite in sirop (daca siropul nu e suficient de ingrosat, il mai poti pune putin pe foc). Freaca cele 2 furculite una de cealalta si inconjoara tortul.
  2. In urma lor ar trebui sa ramana firicele subtiri de caramel care sa imbrace desertul. Repeta procedeul de multe ori, pana cand tortul e ornat dupa gust. Poti adauga flori comestibile si alte ornamente, pentru a completa decorul.

Important de stiut:

✽ Nu orna desertul cu caramel decat cu maxim 30 de minute inainte de sosirea invitatilor, caci umiditatea din aer ar putea afecta consistenta caramelului.
✽ Nu prepara acest tort in zile in care umiditatea e crescuta, din aceleasi considerente.
✽ Daca preferi mai putina bataie de cap, poti omite formarea tortului intr-un con. Poti lipi gogoselele umplute una de cealalta direct pe platoul de servire, insa e mai putin probabil ca tortul sa aiba aspectul de piramida.