Prepara cel mai pufos si vesel colac impletit, dupa o reteta italiana. Respectand indicatiile si cantitatile vei obtine 2 colaci impletiti deliciosi, imbracati in decor de sarbatoare.

Retineti: Traditional, printre impletiturile de aluat se asaza si oua fierte si vopsite, insa acestea au rol decorativ, nu e recomandata consumarea lor din pricina dublei preparari termice (sunt si fierte, si date la cuptor).

Ingrediente

650 g faina 115 g unt 3 oua 140 g zahar 120 ml lapte 120 ml apa 1 pliculet drojdie esenta vanilie coaja unei portocale un praf sare

Ingrediente pentru copt si decor

1 ou 1 lingura lapte oua fierte tare, vopsite (optional) ornament colorat pentru deserturi
Mod de preparare:
  1. Dizolva drojdia uscata in apa calda, cu o lingurita de zahar. Topeste laptele cu untul la microunde sau pe foc.
  2. Intr-un recipient incapator (bolul robotului de bucatarie, daca ai unul) bate ouale si zaharul, adauga laptele cu untul, drojdia dizolvata si mirodeniile. Adauga faina si praful de sare si mixeaza cca 10 minute, pana obtii un aluat uniform si fin, dar inca lipicios.
  3. Pune coca pe blatul bine infainat si framanta-l 1-2 minute, pana ce ii poti da o forma rotunjita fara sa se mai lipeasca. Pune aluatul intr-un castron uns cu ulei si unge-l si deasupra, incat sa nu se intareasca. Acopera castronul cu un prosop de bucatarie sau folie de plastic si da-l sa creasca la cald pentru 90-120 minute.
  4. Odata crescut, rastoarna aluatul pe blatul presarat cu faina si da-i o forma usor alungita. Taie-l in 4 bucati egale si intinde fiecare bucata rezultata cu palmele, alungind-o pana la cca 60 cm. Impleteste cate 2 fasii de aluat intre ele.
  5. Asaza cei doi colaci obtinuti pe cate o hartie de copt, strecoara ouale fierte si vopsite prin impletitura, unge-i cu oul batut cu laptele si presara-i cu decorul colorat. Lasa colacii sa creasca pentru inca o ora, apoi da-i la cuptor pentru 30-40 de minute, sau pana sunt bine rumeniti.

Pasca fara aluat

Sarmalute moldovenesti

10 retete simple de aperitive