La o petrecere, la zile de nastere, sau cand pur si simplu ai pofta de un dulce de cofetarie, fa niste choux-uri insiropate. Reteta a fost trimisa de Anisoara Ursan, din Cernavoda.

Ingrediente pentru aluat

un ou 2 linguri zahar 2 linguri ulei 25 g drojdie 200 ml lapte caldut 500 g faina

Ingrediente pentru sirop

250 ml apa o cana zahar esenta, dupa gust

Ingrediente pentru crema

2 oua 250 g zahar 4 linguri amidon din porumb 250 ml lapte 75 g unt esenta, dupa gust un praf sare

Ingrediente pentru decor

200 ml frisca lichida 100 g ciocolata alba
Mod de preparare:
  1. Se mixeaza oul cu drojdia si zaharul,apoi se adauga uleiul. Se toarna intercalat laptele caldut cu faina, pana se adauga tot, apoi se acopera cu un prosop si se lasa cel putin 30 de minute sa creasca atat cat sa isi dubleze volumul.
  2. Se ung cu ulei 12 forme de silicon, potrivit de mari, apoi se toarna cu lingura compozitia dospita si se da la copt aproximativ 25 de minute, la foc potrivit, sa se rumeneasca usor.
  3. Pentru sirop, se da in cateva clocote apa cu zaharul, iar la sfarsit se ia de pe foc si se adauga esenta, dupa preferinta si se lasa sa se raceasca.
  4. Pentru crema, se mixeaza cele 2 albusuri cu un praf de sare, apoi se adauga 4 linguri de zahar si se mixeaza pana se intaresc ca pentru bezea. Cele 2 galbenusuri se freaca bine cu un pic de lapte si amidonul, cu restul de zahar si restul de lapte ramas. Se asaza castronelul deasupra altuia cu apa fiarta si se amesteca in crema incontinuu, pana se intareste, se adauga si bezeaua din albusuri si se amesteca continuu pana se abtine o crema omogena si tare. Se da de pe apa clocotita si se adauga esenta si untul, amestecand pana la incorporarea perfecta. Se lasa sa se raceasca.
  5. Prajiturelele coapte se insiropeaza bine, apoi se taie partea de deasupra a fiecareia, se toarna crema cu un pos, apoi se pune un strat de frisca si se asaza capacul. Dupa ce s-a umplut fiecare prajitura insiropata, se decoreaza cu ciocolata alba. Se da la rece cel putin o ora.