Bureţi marinaţi

1. Ciupercile se curăţă, se spală se taie codiţele, dar cele mici se lasă întregi. Se pun la fiert în apă clocotită cu sare şi zeama de lămâie. După ce îşi pierd gustul de crud şi culoarea, se scot din zeamă şi se lasă la scurs, iar apoi se aşază în borcanele în care s-au […]

Copănele în sos de vin

1. Se spală pulpele în apă călduţă şi se pun la scurs pe un prosop de hârtie. După ce s-a scurs, se condimen­tează fiecare bucată cu sare şi piper şi se tăvăleşte în făină albă. 2. Într-o tigaie, se topeşte untul şi se adaugă pulpele. Se lasă să se prăjească bine pe toate părţile. 3. […]

Iute ca focul

1. Ardeii se coc pe tabla încinsă. Se curăţă bine sub jet de apă, apoi se lasă la scurs. 2. Ardeii iuţi se toacă mărunt, iar usturoiul se curăţă, se pisează şi se amestecă cu ardeii iuţi. Se freacă bine amestecul cu un praf de sare, o linguriţă de ulei de măsline şi puţină zeamă […]

Sos napoletan

1. Roşiile se spală şi se toacă la maşină prin dispozitivul care separă seminţele şi pieliţele. Gogoşarii se curăţă de codiţe şi se toacă la maşină. Ardeii se coc pe tablă, se curăţă şi se sărează. Ceapa se rumeneşte în ulei încins şi se adaugă gogoşarii şi ardeii copţi. 2. După ce s-au fiert bine, […]

Alb ca neaua

1. Ţelina se curăţă, se taie cuburi mari şi se fierbe bine, cam o oră, la foc mic. Se scoate şi se lasă la scurs. Se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie. 2. Hreanul se dă pe răzătoarea mică sau prin blender, ceapa verde şi mărarul se toacă mărunt. Ţelina se pasează bine, până se […]

Mere umplute pe pat de varză roşie

1. Ceapa se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Se căleşte în unt, până capătă o nuanţă aurie. 2. Varza se curăţă şi se toacă fide­luţă. Se pune peste ceapa călită, într-o cratiţă. Se adaugă vinul, apa, condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la foc mic, cam 40 de minute. Se potriveşte la […]

Varză cu miez de nucă

1. Se spală bine varza, se îndepăr-tează foile de deasupra şi se pune într-un vas cu apă clocotită să se opărească. După ce s-a opărit, se scoate şi se lasă să se scurgă bine de apă. 2. Când s-a răcit, se taie în patru părţi egale. 3. Miezul de nucă se macină foarte fin prin […]

Vinete la cuptor cu sos tomat şi mozzarela

1. Vinetele se spală, se şterg de apă şi apoi se taie în felii subţiri. Se pun în apă cu sare şi se lasă aproximativ 15 minute. 2. După ce s-au scurs de apă, se dau mai întâi prin făină, apoi prin albuşul de ou şi la sfârşit prin pesmet. 3. Într-o tigaie se încinge […]

Somon la grătar cu orez

1. Pentru început, se alege orezul şi se pune să fiarbă în apă cu sare, unt, ulei şi şofran. Se lasă să fiarbă înăbuşit în jur de 30 de minute, apoi se bagă în cuptorul cald. 2. Separat, se taie somonul afumat cubuleţe, usturoiul se pisează şi se amestecă cu smântâna şi mărarul tocat. Se […]

Cartofi copţi

1. Se spală cartofii bine cu un burete special, se clătesc şi se pun să fiarbă în apă cu sare. 2. După ce au fiert, se unge o tavă cu margarină, se aşază cartofii în ea şi se coc la o temperatură de 220°C. 3. Cu 15 minute înainte de a-i scoate din cuptor, se […]