Este un ingredient de baza in supe si ciorbe, o leguma delicioasa in salatele de cruditati. Dar cu ce ne ajuta mai exact telina, care sunt beneficiile ei asupra organismului? Ei bine, iata 8 dintre ele:

1. Reduce colesterolul

Datorita unui compus unic prezent in telina, leguma are capacitatea de a micsora considerabil nivelul colesterolului. Intr-un studiu desfasurat la Universitatea din Singapore, in care soarecilor testati li s-a administrat timp de o saptamana o dieta bogata in grasimi, dupa ce li s-a dat extractul de telina, nivelul colesterolului lor a scazut semnificativ.

2. Diminueaza procesele inflamatorii

Telina contine antiodixanti si polizaharide, ce actioneaza ca antiinflamatoare naturale. Acestea sustin sanatatea organismului, prevenind imbatranirea celulara si previn astfel boli ca artrita, cancerul si bolile cardiovasculare.

3. Reduce tensiunea mare

Extractul din semintele de telina reduce tensiunea, unul din factorii principali de risc in cazul bolii coronariane.

4. Telina previne aparitia ulcerelor

Datorita unui anumit tip de ethanol prezent in telina, consumul ei protejeaza sistemul digestiv de formarea ulcerelor. Totodata, extractul de telina poate ajuta la refacerea mucusului gastric ce protejeaza stomacul.

5. Iti protejeaza ficatul

Telina vine in ajutor si in cazul steatozei hepatice (ficat gras), imbunatatind considerabil sanatatea ficatului si valorile enzimelor acestuia.

6. Este de ajutor in diete

Telina contine foarte putine calorii, 14/100 g, insa este bogata in fibre si da senzatie de satietate. Planta este atat de buna in diete, incat adesea numarul de calorii pe care il consumi pentru a manca telina este mai mic decat numarul de calorii ingerat.

7. Are proprietati antibacteriene

Folosita de secole ca remediu naturist, telina are proprietati antibacteriene. Un raport medical publicat in 2009 arata ca atunci cand bacterii ce cauzeaza infectii in organismul uman au fost expuse extractului de telina, acesta din urma a redus considerabil inmultirea microorganismelor.

8. Previne infectiile urinare

Intr-o maniera similara cu merisoarele, care sunt un adjuvant in tratarea infectiilor urinare, telina le poate preveni si poate mentine sanatatea generala a sistemului excretor.

Vezi retete pe baza de telina