Sunt foarte utile si au multiple intrebuintari. Majoritatea fac deja parte din orice gospodarie, iar ele ne usureaza munca si scurteaza timpul petrecut in bucatarie. Iata o lista de 10 ustensile fara de care viata e mai grea in bucatarie.

1. Cantar

Multi oameni nu ii acorda o importanta prea mare, insa daca vrei cu adevarat sa inspiri incredere atunci cand spui ca stii sa gatesti, bine ar fi sa ai si un cantar decent pe blatul din bucatarie. E drept, multe retete le poti face din ochi, insa pentru altele, cantitatile exacte sunt cheia succesului. Nu vrei sa incerci o reteta pretentioasa, precum Macarons, fara sa stii concret ce gramaje ai de adaugat, caci iti va iesi un dezastru.

2. Un cutit bun

Desigur, unul este minim, tu poti avea si mai multe. Dar e nevoie sa ai un cutit bun in bucatarie, pe care sa te poti baza oricand. Probabil ai mai auzit denumirea de cutitul bucatarului. Ei bine, cu acest cutit faci cam tot ce tine de tocat, maruntit si feliat in bucatarie. Din acest motiv, el trebuie sa fie permanent intretinut si bine ascutit, pentru a nu risca eventuale accidente.

3. Razatoare cu maner

Desi este oarecum optionala, mai ales daca ai deja una clasica si nu vrei sa mai investesti alti bani, razatoarea cu maner face toti banii. Este practica, o poti sustine mai usor in timp ce razuiesti, si se spala FOARTE usor, data fiind constructia ei: nu are decat doua fete si cu buretele se curata cat ai clipi.

4. Blender clasic sau submersibil

Nu e neaparat sa le ai pe amandoua, dar daca deja le ai, cu atat mai bine. Un blender clasic este foarte util, mai ales cand ai de facut, sa zicem, o supa-crema de legume, dar poate fi destul de greu de curatat. Pe de alta parte, daca iti permiti sa-ti rasfeti bucataria cu un blender submersibil, vei constata ca iti scurteaza considerabil din timpul petrecut in bucatarie. De exemplu, cu ajutorul unui blender submersibil poti obtine o maioneza delicioasa in numai 30 de secunde, cel mult un minut, pe cand cu traditionalul mixer puteai sa amesteci si jumatate de ora.

5. Un mixer bun

Ca tot veni vorba de mixere, cand iti alegi mixerul, nu face rabat, mai ales daca iti place sa faci dulciuri. Am facut si eu greseala, au facut-o si altii: dai mai putin si te bucuri pe moment, apoi constati ca mixerul pe care il credeai un chilipir face exact cati bani ai dat pe el, incepe sa dea miros de ars si in cele din urma chiar se arde. Nu-ti spune nimeni sa arunci mii de lei pe un mixer, insa nu te multumi cu unul de proasta calitate.

6. 2 tocatoare

Din nou, este numarul minim, tu poti avea mai multe. Este foarte util sa ai minim doua, mai ales cand gatesti o combinatie de legume si carne. Nu e recomandat sa toci legumele pe un tocator pe care ai taiat carne in prealabil. In plus, de multe ori esti nevoit sa speli unul din ele, iar pana se usuca e bine sa ai unul de rezerva. Opteaza pentru tocatoarele din lemn, eventual din bambus, sunt mai usoare, mai practice.

7. Cana gradata

La fel ca in cazul cantarului, o cana gradata e numai buna la casa omului bucatar. Esentiala pentru a masura ingredientele lichide, cana gradata poate fi inlocuita numai de un cantar cu multiple functii, printre care si cea de masurat lichide. Daca ai un astfel de cantar, poti uita complet de cana gradata. In caz contrar, ar fi bine sa o ai in dulap.

8. O strecuratoare incapatoare

De la curatatul capsunilor vara si pana la strecuratul pastelor, o strecuratoare mare e foarte buna la casa omului. Daca nu ai deloc, risti sa pierzi mancarea prin chiuveta, ceea ce nu-i prea placut. Daca e prea mica, vei strecura mancarea cu portia, lucru deloc practic. Nu mai bine iti iei o strecuratoare in care sa incapa si mult si putin?

9. O sita

Din nou, o ustensila foarte utila in casele celor care gatesc multe dulciuri si fac multe aluaturi. O sita poate face diferenta intre un aluat pufos si un aluat foarte pufos, caci aereaza bine faina si permite umflarea aluatului mai mult decat in mod obisnuit. In plus, o poti folosi si la cernut zaharul deasupra prajiturilor, deci nu are un scop unic.

10. Curatator de legume

Am pastrat ce era mai bun pentru final. Poate parea mai bizar pentru cei care s-au obisnuit sa curete legumele (si fructele) cu cutitul, insa un curatator, din acela cu maner, poate fi foarte practic si iti poate scurta din timpul prepararii mancarurilor. Daca nu ai mai folosit unul, la inceput iti va fi mai greu, insa cu timpul vei ajunge sa cureti un cartof in cateva secunde, din cateva miscari.